Mer datautbyte i kampen mot terrorister

2015-01-21 14:54  

Skärpt gränskontroll och mer datautbyte mellan medlemsstaterna är EUs medicin mot det ökade terrorhotet i Europa.

I maj kommer EU-kommissionen att presentera ett säkerhetspaket med skärpta regler för hur säkerheten ska höjas bland medlemsstaterna.

Vice kommissionschef Frans Timmermans sa på en presskonferens i Bryssel idag att kampen mot terrorismen i första hand ligger på de enskilda staterna, men att EU-kommissionen kommer att ge sitt stöd för att lösa uppgiften.

Kommissionen kommer att föreslå att reglerna inom EU ändras så att data om flygpassagerarna snabbt kan skickas mellan medlemsstaterna.

Dessa data (PNR) får inte skickas fritt mellan EU-länderna efter beslut i EU-parlamentet. Därmeot skickas de till myndigheter till USA för identifiering av eventuella terrorister.

- Vi behöver kunna använda dessa data på europeiskt territorium, sa Timmermans. Jag har aldrig förstått hur medlemsstaterna kan godkänna att dessa uppgifter delas med USA, men inte med andra europeiska länder.

Timmermans föreslår även att gränsövervakningen in mot Schengenområdet skärps.

- Vi tror att Schengen är en del av lösningen, inte en del av problemet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt