Memristorn utmanar flash

2011-10-10 13:17  
Memristorn utmanar både flash och dram.

Inom två år börjar memristorn ta marknadsandelar från flash-minnen. Därefter får Dram och Sram se upp. Det hävdar Hewlett-Packard.

Sommaren 2013 ska Hewlett-Packard lansera memristorer som kan ersätta dagens flash-minnen. År 2014-2015 kan den nya typen av minnen börja utmana Dram såväl som Sram. Det rapporterar amerikanska Electronics Engineering Times.

HP visade upp den första memristor-kretsen 2008, en prototyp som väckte stor uppmärksamhet. Innovationen hade innan dess endast funnits i teorin. Som namnet antyder är den nya komponenten en kombination av ett minne (memory) och en resistor. Finessen är att resistansen förändras när en ström flödar igenom komponenten.

När man sedan slår av strömmen så bibehålls resistansen. Det innebär att memristorn "minns" hur mycket laddning som passerat igenom den. Tekniken kan ge snabba, energisnåla minnen med stor lagringskapacitet.

HP har cirka 500 patent på tekniken och samarbetar med Hynix Semiconductor om att ta den nya minnestypen till marknaden.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt