Digitalisering

Memristorn kan ersätta hårddisk nästa år

Memristorn utgörs av korsningen mellan två trådar av titanoxid. På bilden syns 17 stycken på en rad, var och en 50 nanometer bred. Varje memristor kan ”minnas” en etta eller nolla.. Foto: Stanley Williams, HP
I dag är det flash som används när hårddiskar ska ersättas med orörliga minnen, så kallade SSD.

Så kallade flash-hårddiskar sätts i allt fler bärbara datorer hos kontorsanvändare. Men flashminnet slits. Därför riktas nu nyfikna blickar mot HPs alternativa teknik "memristorn", som kan ge bättre minnen redan nästa år.

Publicerad

Det gick ett sus genom elektronikvärlden när Hewlett-Packard i våras presenterade sin ”memristor”, en ny typ av elektronisk komponent med lika grundläggande funktion som motstånd, spolar och kondensatorer. Teorin fanns sedan 1970-talet, men först i år har den gått att bygga.

Redan nästa år räknar HP med att kunder ska kunna pröva minneskretsar som bygger på den nya tekniken. Den nya minnestypen kallas Rram (resistive random access memory). Och om HP har tur så kommer den precis i rättan tid för en datormarknad där allt fler användare vill byta ut sina snurrande hårddiskar mot orörliga minnen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här