Medgrundare: "Stycka upp Facebook – har för stor makt"

2019-05-10 07:18  
Mark Zuckerberg, vd för Facebook. Foto: TT

Facebook har skaffat sig alldeles för stor makt och måste styckas upp. Det tycker Chris Hughes, en av företagets medgrundare, i en debattartikel i New York Times.

Bland sociala medier är Facebook överlägset störst, med över två miljarder användare. Företaget äger även plattformarna Whatsapp, Messenger och Instagram, som har över en miljard användare var.

Det ger Facebook och dess vd Mark Zuckerberg alldeles för mycket makt, anser Chris Hughes, som delade lägenhet med Zuckerberg när de grundade bolaget 2004.

"Mark är en bra och omtänksam människa. Men jag är upprörd över att hans fokus på tillväxt har gjort att han låtit klick gå före säkerhet och anständighet", skriver Hughes i en debattartikel i New York Times.

Läs mer: Facebook portar konspirationsprofiler: ”Ingen plats för de som sprider hat”

Hughes, som lämnade företaget 2007, menar att Facebook blivit ett hot mot yttrandefriheten och att Zuckerberg, som Hughes tycker omger sig med ja-sägare, inte lyckats dra några lärdomar av skandalerna som omgärdat företaget. Detta samtidigt som Facebooks dominanta ställning kväver all konkurrens.

Facebookmedgrundaren uppmanar därför de amerikanska myndigheterna att använda samma lagstiftning kring monopol som bland annat användes för att stycka upp oljejätten Standard Oil och telebolaget AT&T.

"Mark Zuckerberg kan inte få ordning på Facebook, men det kan våra myndigheter", skriver Hughes.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt