Med Icloud följer Apple <br/>efter konkurrenterna

2011-06-07 10:13  

Med sin nya nätbaserade tjänst Icloud följer Apple konkurrenter som Google och Amazon i spåren. Samtidigt säger Apple adjö till sin kritiserade nättjänst Mobileme.

Nättjänsten Icloud som lanserades på måndagen innebär att användarna kan synkronisera en rad olika sorters innehåll mellan sina mobiler och datorer, med originalet i tryggt förvar på servrar på nätet, eller i "molnet".

Självklara delar som synkroniseras är kalender, kontakter och epost. Dessutom lagras bilder som tas med Iphone i 30 dagar i Icloud och synkroniseras med andra apparater – i programmet Iphoto på Mac och i bildbiblioteket i Windows – via en funktion som kallas Photostream.

Böcker i programmet Ibooks lagras också i tjänsten, liksom dokument, åtminstone i programmen Pages, Numbers och Keynote.

Det finns också en generell backup-funktion.

Utöver detta kan stöd för Icloud byggas in i alla appar i IOS (Iphone/Ipad).

Mest uppmärksammat är dock tjänsten "Itunes in the Cloud" som innebär att användarna automatiskt får tillgång till all musik de köpt i Apples butik Itunes Store i alla sina apparater, utan att de behöver ladda upp låtarna (vilket krävs i Amazons och Googles nyligen lanserade nättjänster för musik).

Köper man en ny låt via en apparat finns den omedelbart tillgänglig i andra apparater.

För att det ska fungera även för musik man (lagligt) kopierat från sina egna cd måste man dock betala 25 dollar om året – omkring 150 kronor – för tilläggstjänsten Itunes Match.

Icloud som sjösätts till hösten ska vara gratis och inkludera fem gigabyte lagringsutrymme, och då räknas inte utrymmet som krävs för musik och böcker.

Samtidigt säger Apple farväl till den kritiserade nättjänsten Mobileme som skrotas 30 juni 2012. Mobileme, som i sin tur var en efterföljare till .Mac, har dragits med en rad problem och kostade dessutom 100 dollar om året – drygt 600 kronor. Men Mobileme innehåller ändå en del som ännu saknas i Icloud, bland annat en hårddisk på nätet.

Bland nyheterna i Icloud är å andra sidan musiktjänsten i praktiken den enda som har något utöver vad konkurrenternas tjänster redan innehåller idag.

I övrigt motsvarar Icloud i mångt och mycket det som främst Google, men även andra mindre aktörer redan erbjuder, med den stora skillnaden att Apple inte låter användarna komma åt sitt lagrade innehåll via en webbsida. Vilket är Googles huvudnummer.

Icloud var en av de stora nyheterna vid Apples pågående utvecklarkonferens WWDC.

Utöver nättjänsten berättade Apple om det kommande operativsystemet Mac OS X Lion som kommer i sommar och bland annat innehåller nyheter som är hämtade från funktioner i IOS (Iphone/Ipad).

Apple presenterade också IOS 5 med nyheter som förbättrad info om händelser ("notifiering") i en variant som liknar Androids där man drar ner en lista från överkanten, Newsstand – en tidningsbutik i linje med bokhandeln Ibooks, integrerad Twitterfunktion, volymknapp som avtryckare i kamerafunktionen samt Imessage – en chattfunktion à la sms dock bara mellan Apples apparater.

Mats Lewan

Mer om: Ipad Molntjänst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt