Mätstolpen varnar för laviner dagar i förväg

2013-02-21 13:12  
Lavinforskaren Stefan Mårtensson med den nya mätstolpen i Stora Sjöfallet som ska varna för laviner. Foto: Luleå Tekniska universitet

Laviner orsakar stora skador, både hos människor och för infrastrukturen i fjällvärlden. Nu testar forskare i Luleå en ny typ av mätstolpe som ska varna för laviner flera dagar i förväg.

Dagens varningssystem i fjällvärlden bygger på att gräva i snön för att kontrollera snöskikt.

Men nu testas en ny metod, som om den fungerar bra ska varsko ett par dagar innan en lavin går. I nationalparken Stora Sjöfallet i Lappland har lavinforskare från Luleå tekniska universitet placerat ut två mätstolpar. De sitter ovanför Suorvadammen, där stora laviner flera gånger har stängt av bilvägen och isolerat boende.

Sensorer på den fyra meter höga stolpen mäter snödjup och temperatur. Informationen skickas via gsm-nätet till en server. Utrustningen drivs av en solpanel.

– Främst är det så kallade slasklaviner, blöta laviner som avgår när temperaturen är runt noll, som vi tror att vi kan förutse, säger Stefan Mårtensson, lavinforskare i Luleå.

Testet ingår i ett nordiskt forskningssamarbete, där en annan del är fjärranalys av bilder tagna av norska satelliter för att förutse laviner.

Kan en sådan här mätstolpe användas på skidorter för att göra sportlovsfirare säkrare?

– Skidorter är inte så intresserade av att beskriva lavinfaror, utan mer av att få bort laviner. De lägger nog hellre pengar på sprängmedel, säger Stefan Mårtensson.

Förra året utfärdades för första gången i Sverige lavinprognoser för hela fjällkedjan. Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd och SMHI samarbetade i ett projekt, där lavinprognoser utfärdades för varje veckoslut.

Men nu är projektet avslutat, och i år blir det inga lavinprognoser i Sverige. Det som finns är lavinvarningar från Svenska liftanläggningars organisation, som berör liftområden.

– Det är anmärkningsvärt, Sverige är det enda bergsland i västvärlden som inte har lavinprognoser.

Fjärrutlöst explosion startar snöskred

I Abisko undersöker Trafikverket ett nytt system för att bekämpa laviner. Idén är att regelbundet utlösa laviner, som annars riskerar att skära av både bilvägen och Malmbanan. Stålrör fylls från ett slangsystem med propan och syre. Den explosiva blandningen fjärrutlöses med olika intervaller beroende på snödjup och temperaturer.

I dag varnas för laviner med hjälp av käppar, som viker sig när en lavin går och skickar en signal. Systemet är dock inte tillförlitligt, enligt Trafik­verket.

Anna Orring

Mer om: Lavin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt