Massuppsägningar i telekombranschen

2012-08-24 07:45  

Tre av Ericssons värsta konkurrenter har inlett sparprogram som drabbar över 23 000 anställda. Och det ryktas om ett sparbeting på 12 000 för en fjärde. – Jag tror på neddragningsbesked även från Ericsson i år, säger Martin Nilsson, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Det är tuffa tider i telekombranschen. Inte bara för mobiltelefontillverkare som Nokia och Rim, utan också för bolagen som levererar mobilnät.

Flera av Ericssons konkurrenter har kommit med verkligt dystra besked i samband med sommarens halvårsrapporter:

Alcatel-Lucent ska skära bort 5 000 anställda, Cisco minskar med 1 300 och det ryktas att ZTE ska ta bort så många som 12 000. Känt sedan tidigare är att Nokia Siemens Networks har ett sparbeting på hela 17 000 anställda.

Till undantagen hör de två marknadsledarna Ericsson och huvudkonkurrenten Huawei. De har inte presenterat något nytt sparbeting, men visade inga strålande siffror i samband med halvårsrapporten.

Och mindre neddragningar sker på sina håll hos Ericsson. Strax före sommaren varslades exempelvis 95 anställda på Ericssons verksamhet i Mölndal, där man bland annat jobbar med mikrovågslänkar.

– Vi på facket känner inte till några nya sparplaner. Effektivisering pågår ständigt, men vi anställer ju faktiskt folk. Det är inget idiotstopp, säger Gustaf Nordman, tf klubbordförande vid Akademikerklubben på Ericsson i Kista.

Martin Nilsson, telekomanalytiker på Handelsbanken, tror dock att Ericsson kommer med fler neddragningar.

Han hänvisar bland annat till att företagsledningen uppger att omstruktureringskostnaderna för 2012 kommer att ligga på 4 miljarder kronor. Det är pengar som bland annat används för personalneddragningar. Hittills har bolaget bara använt 1,2 miljarder kronor.

– Så därför tror jag på neddragningsbesked i år även från Ericsson, om än inte av samma magnitud som hos vissa av konkurrenterna, säger Martin Nilsson.

Ericsson kommenterar aldrig spekulationer om framtida omstruktureringsprogram, uppger presstalesperson Minako Nakatsuma Olofzon.

Så många tvingas lämna storföretagen

Efter Alcatel-Lucents förlust på runt 20 miljarder kronor andra kvartalet, väljer bolaget att säga upp 5 000 anställda.

ZTE varnar för att vinsten under första halvåret kan minska med 60–80 procent jämfört med förra året. Enligt obekräftade uppgifter får 12 000 gå.

Cisco, som räknas som en av Ericssons viktigaste konkurrenter, ska avskeda 1 300 personer. Bolaget hänvisar till den europeiska skuldkrisen.

På Nokia Siemens pågår arbetet med att minska antalet anställda med 17 000, vilket ska vara klart under nästa år.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt