Maskininlärning ska stoppa falska nyheter på Facebook

2017-08-03 16:15  
Mark Zuckerberg på scen under konferensen F8. Foto: IBL/Polaris/ Michael Macor

Facebook ska öka sina insatser för att försöka hindra att så kallade falska nyheter sprids via det sociala nätverket.

Enligt ett uttalande på Facebooks webbplats ska bolaget börja använda uppdaterade algoritmer, som bygger på så kallad maskininlärning, för att upptäcka potentiella fejknyheter.

De misstänkta falsarierna ska sedan skickas till utomstående faktagranskare. Resultaten av granskningarna ska eventuellt visas under originalartiklarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Folk vill ha mer sammanhang för att kunna göra informerade val om vad de läser och delar”, skriver Sara Su, produktchef på Facebook, i ett blogginlägg.

Samtidigt meddelar Facebook att bolaget påbörjat en bredare utrullning av en funktion som gör att relaterade artiklar visas intill de nyheter som användarna länkar till. Funktionen hjälper läsare att få ”fler perspektiv och ytterligare information”, skriver Sara Su.

Facebook har fått kritik för att nätverket används för att sprida falska nyheter, som många anser påverkade förra årets presidentval i USA. Även inför det franska presidentvalet i våras förekom fejknyheter.

I ett separat uttalande på tyska skriver Facebook att en testversion av funktionen för faktakoll ska lanseras i USA, Frankrike, Nederländerna och Tyskland, skriver Reuters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt