Mark Zuckerberg: Jag skulle gärna jobba med Google

2015-03-03 08:43  

BARCELONA. Facebooks vd Mark Zuckerberg har liknande mål som Google just nu. Han vill få alla världens medborgare att bli så uppkopplade som möjligt. På scenen på Mobile World Congress bjöd han därför in Google till samarbete.

Facebooks projekt Internet.org går ut på att få människor i framför allt u-länder att börja använda internet. Det ska de göra genom att använda en speciell app med nyttiga tjänster. Programmet är hittills lanserat i sex länder, däribland Mexiko och Colombia. Även Google har liknande mål och pratade på Mobile World Congress igår om sin satsning på att använda ballonger för att koppla upp människor i annars svårtillgängliga områden.

På en direkt fråga på den stora scenen om inte Facebook och Google skulle kunna samarbeta eftersom företagen har liknande mål svarar Mark Zuckerberg:

- Visst skulle vi kunna jobba ihop en dag. En av de appar som vi har med är Google Search, som verkligen är användbar. Jag skulle jättegärna göra mer.

Samtidigt tycker han att pressen skriver för mycket om de mer science fiction-artade projekten med uppkoppling via satelliter, drönare, laserteknik och andra högteknologiska prylar.

- Verkligheten är att 90 procent av världens befolkning redan bor i närheten av ett nätverk. Det verkliga arbetet sker här, säger Zuckerberg och pekar ut över publiken och syftar på operatörer och telekomleverantörer.

Han påpekar gång på gång att de traditionella operatörerna är den verkliga nyckeln i sammanhanget. Facebook har däremot fått kritik för att Internet.org skulle tjäna pengar på operatörernas bekostnad. Facebooks och Googles appar gör det till exempel möjligt att skicka meddelanden och att ringa samtal genom internet i stället för över operatörernas nät.

- Mark Zuckerberg är som killen som kommer till festen och dricker ur din champange och pussar dina tjejer, men inte tar med sig någonting, säger Dennis O'Brien, ordförande för den sydamerikanska operatören Digicel Group, till Wall Street Journal.

Men Mark Zuckerberg hävdar att Facebooks och Internet.orgs tjänster är trafikdrivare. De får upp dataanvändningen totalt sett vilket gynnar operatörerna. Det som håller tillbaka utvecklingen är dels regulatoriska frågor och dessutom nätverkstekniken.

- Dagens teknik är inte tillräckligt kostnadseffektiv för landsbygdsområden. Men vi samarbetar med partner som Ericsson som gör ett bra jobb, säger Mark Zuckerberg.

 Följ Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt