Maniskt mobilintresse på mässa

2012-02-24 07:01  

På måndag öppnar världens största mobilmässa i Barcelona. För första gången med Bill Ford Jr, ordförande i biljätten Ford. Därmed borde det vara bevisat. Även bilar är mobila.

USA är numera mobilvärldens Mekka. Men Europa lyckas fortfarande samla världens mobilgiganter en gång om året till Mobile World Congress i Barcelona.

Redan kommande helg börjar flygen mellan Stockholm och Barcelona fyllas med svenska mobilexperter. Mässan pågår mellan 27 februari och 1 mars. Alla som betyder något åker dit. Nästan.

För Steve Jobs dök aldrig upp. Trots att Apple ligger bakom det senaste mobila undret. Efterträdaren Tim Cook nobbar också.

Men Googles Eric Schmidt finns på plats även i år. Han är kul att lyssna på. Talet sänds live så det går att följa hemifrån också.

Det var i Barcelona 2010 som Schmidt avslöjade Googles nya strategi ”Mobilen Först”. Förra året kallade han 4g med hastigheter på 10 megabit per sekund för ”en present till mänskligheten”.

I år ska Facebooks tekniksnille Bret Taylor berätta vad han gör på mobilsidan. Om han spenderar lika mycket tid på den mobila utvecklingen, som ungdomarna på Facebook, får mobiljättarna se upp för det blivande börsbolaget.

Premiärtalar gör också Bill Ford Jr, ordförande i Ford Motor Company. ”hans första tal i Europa”, skryter mässarrangörerna. Förklaringen är förstås att bilen är på väg att kopplas upp till de mobila näten.

Det ryktas att Ericssonchefen Hans Vestberg ska visa experterna hur vanligt folk ska kunna hantera – inte bara bilen – utan 50 miljarder andra uppkopplade prylar. Kanske visar han samtidigt upp ”den mänskliga sladden”, som Ny Teknik redan har berättat om. Klart är att Vestberg tänker uppmana mässans över 50 000 besökare att testa hur det känns att använda kroppen för överföring av musik. Den möjligheten kommer att finnas i en av Ericssons mässmontrar.

Ny Teknik på plats

Ny Tekniks telekomreporter Helen Ahlbom serverar som vanligt nyheter, analyser och korridorskvaller från Mobile World Congress på sin blogg.

Mer om: Mobiltelefon Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt