Mångmiljardsmäll sänker Ericsson: ”Större reträtt än man hoppats på”

2019-01-10 13:27  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Telekomjätten Ericssons aktie rasar efter besked om mångmiljardkostnader för att vända förlustverksamhet i koncernen.

Kostnaderna är högre än man räknat med, enligt en analytiker.

Stora kostnader för olönsamma projekt tynger Ericssons resultat för fjärde kvartalet 2018, meddelar bolaget inför rapportpresentationen i slutet av januari.

Totalt handlar det om 6,1 miljarder kronor som sänker rörelseresultatet med lika mycket. Drygt hälften, 3,1 miljarder kronor, är kostnader för omstruktureringar inom den egna verksamheten. Under 2019 kommer bolaget ta ytterligare omstruktureringskostnader på 1,5 miljarder kronor.

Ericsson har tidigare berättat att bolaget ska ändra strategin inom området BSS, Business Support System, som arbetar med affärsstödssystem, för att minska förlusterna.

– Sedan har vi jobbat med den nya strategin och nu aviserar vi det belopp som hänför sig till det, säger Peter Nyquist, chef för investerarrelationer på Ericsson.

Läs mer: Ericsson slog ut mobilnätet för 32 miljoner britter

Förseningar i utvecklingen av produkter inom affärsområdet har minskat konkurrenskraften, enligt bolaget, och efterfrågan på vissa produkter har inte blivit som förväntat.

Marknaden reagerade kraftigt negativt på beskedet och aktien faller med 3_4 procent.

– Det är definitivt en större reträtt än man hoppats på inom BSS-delen som man har haft problem med innan också, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

Under 2017 gjorde Ericsson stora avsättningar, 13,9 miljarder kronor, för olönsamma projekt. Men nu har alltså ytterligare tre miljarder reserverats för de dåliga kontrakten. Det handlar om att projekten inte blivit så omfattande som beräknat och avsättningarna omfattar bland annat kostnader för kompensation till kunder, projektförseningar och nedskrivningar.

Enligt Daniel Djurberg har bolaget indikerat att de avsättningar man redan gjort skulle vara tillräckliga.

– De har varit ganska tydliga med att det har varit slut med de stora anpassningarna. Det var inte korrekt och det är väl den biten som slår lite hårdare på aktien i dag, säger Daniel Djurberg, och fortsätter:

– I och med att de redan gjort så stora avsättningar trodde nog varken marknaden eller jag att det skulle behövas så höga ytterligare kostnader.

Läs mer: Ericsson kan krävas på miljardskadestånd efter blundern i Storbritannien

Bolaget är i dagsläget sparsamt med detaljer om vad för slags omstruktureringar som ska göras i verksamheten. Men det kommer att bli tal om personalneddragningar.

Men Peter Nyquist på Ericsson vill inte säga hur stora neddragningar det rör sig om.

– Det säger vi inget om nu utan är något som allmänt ligger i förändringen av strategin, säger Peter Nyquist.

Kostnaderna som tas nu ska lyfta lönsamheten inom Digital Services, där enheten för affärsstödssystem ingår, hoppas bolagsledningen.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt