Mängder av mobiler öppna för attack

2016-05-09 07:38  
Foto: Pixabay

Androidmobiler drabbade av säkerhetshål.

En säkerhetsbugg i mobiler som använder Googles operativsystem Android gör det möjligt för angripare att komma åt sms, samtalshistorik och sannolikt även annan känslig data, skriver tekniksajten Ars Technica.

Mest sårbara är telefoner som använder Android 4.3 och tidigare versioner. Även mobiler med nyare versioner påverkas av felet, men i mindre utsträckning.

IT-säkerhetsföretaget Fireeye, som uppmärksammade buggen i ett blogginlägg, uppger att sårbarheten funnits i åtminstone fem år och att hundratals olika Androidmodeller sannolikt berörs. Det finns dock ännu inget som tyder på att angripare har utnyttjat buggen, som finns i ett mjukvarupaket från chiptillverkaren Qualcomm.

Google släppte den 1 maj en säkerhetsuppdatering som åtgärdar felet. Men på grund av operatörers och tillverkares restriktioner är det långt ifrån alla användare som har fått den, konstaterar Ars Technica.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt