Digitalisering

Många positiva till e-röstning

Så e-röstade norrmänen. Grafik: Jonas Askergren, fakta: Mats Lewan. Foto: Jörgen Appelgren

Sex av tio svenskar är positiva till att rösta via internet, så kallad e-röstning, visar en undersökning av SOM-institutet. Endast 17 procent tycker att det är en dålig idé.

Publicerad

Till argumenten för e-röstning hör att det kan öka valdeltagandet då det blir lättare att rösta. Emot talar risken för valfusk om systemet inte är säkert.

Vallagskommittén har tidigare föreslagit att man ska försöka med internetröstning i några kommuner vid valen 2018, skriver Dagens Nyheter.

Sverige bör kunna genomföra försök med e-röstning, främst via internet, vid de allmänna ­valen 2018. Det bedömer vallagskommittén i sin rapport som presenterades i april i år. E-röstning skulle kunna användas som komplement till traditionella val och göra det lättare för funktions­hindrade, ­förtids- och utlandsröstande, ge en snabbare och säkrare rösträkning och på sikt även sänkta kostnader. Kommittén föreslår att en utredning tillsätts snarast så att den kan följa de norska försöken med e-röstning som inleddes vid lokal­valen 2011 och fortsätter med stor­tings­valet i september 2013.