Majs blir till plast i miljöfabrik

2004-09-28 09:59  

De miljövänner som strävar efter att bara använda rena naturmaterial får snart bryderi. Nu kan plast framställas ur växter.

De flesta plaster har hittills tillverkats av oljebaserade material. Vid förbränning av dessa material avges koldioxid, vilket som bekant bidrar till växthuseffekten. När de plaster som tillverkats från växter bränns eller bryts ned, sker inget nettoutsläpp av koldioxid. Den koldioxid som avges har tidigare tagits upp från luften av plantan medan den växte.

På amerikanska företaget Cargill Dow tillverkas PLA (polyactide plastics) av majs, skriver tidningen Miljörapporten. Stärkelsen ur majsen separeras och ur stärkelsen utvinns druvsocker. Sockret får jäsa till en mjölksyra och ur mjölksyran destilleras den önskade polymeren fram.

Cargill Dow började sälja PLA i slutet av nittiotalet. 2002 byggde man en fabrik med årlig produktionskapacitet på 140 000 ton. Fler företag följer nu i deras spår. I Japan till exempel, har företaget Toyota Motor Corp. öppnat en fabrik för experimentell framställning av PLA, skriver japanska tidningen Asahi Shimbun.

Även i Japan är majs en av de vanligaste grödorna för framställning av de miljövänligare polymererna. Men även andra växter som innehåller socker kan användas.

Polymererna kan användas till mycket. I Japan har man riktat in sig mot bland annat förpackningsmaterial för mat. Genom att blanda in andra typer av plast har företaget Unitika Ltd. utvecklat PLA som klarar temperaturer upp till 130 grader Celsius. Plasten kan därmed användas i mikrovågsugnar. Materialet kan även användas för tillverkning av olika typer av textilprodukter. Flera klädesmärken har redan börjat tillverka kläder av PLA.

Annika Varnäs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt