Magnettåg sätter nytt fartrekord

2003-12-03 09:38  
Rekordtåget

Ett japanskt magnetsvävtåg satte i går fartrekord för tåg på den 18,4 km långa teststräckan i Yamanashi. Rekordfarten blev 581 km/h.

Rekordtåget
Proven genomfördes av tågoperatören JR Tokai och det statliga forskningsinstitutet för järnvägsteknik. Syftet var att nå gränsen 580 km/h, den övre hastighetsgränsen för magnettåg enligt teknikerna bakom tekniken.

På den japanska banan används supraledande magneter för att få tåget att sväva och drivas framåt.

När järnvägsbolaget sätter magnettåget i kommersiell trafik planeras topphastigheten till 500 km/h.

Under många år innehade franska TGV fartrekordet för tåg med 515 km/h. TGV är dock ett rälsbundet tåg. 1999 slog det japanska magnettåget rekordet med 552 km/h. I november i år uppnåddes 570 km/h med besättning ombord och 579 km/h obemannat.

Vid gårdagens rekordkörning var tåget bemannat med testpersonal.

Det tyska magnetsvävtåget Transrapid kom för några veckor sedan upp i topphastigheten 501 km/h vid en provkörning på den första kommersiella sträckan för magnettåg, den i Shanghai. Det tåget ska färdas i 430 km/h på sträckan mellan Shanghais flygplats och stadens centrum.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt