Magnettåg sätter nytt fartrekord

2003-12-03 09:38  
Rekordtåget

Ett japanskt magnetsvävtåg satte i går fartrekord för tåg på den 18,4 km långa teststräckan i Yamanashi. Rekordfarten blev 581 km/h.

Rekordtåget
Proven genomfördes av tågoperatören JR Tokai och det statliga forskningsinstitutet för järnvägsteknik. Syftet var att nå gränsen 580 km/h, den övre hastighetsgränsen för magnettåg enligt teknikerna bakom tekniken.

På den japanska banan används supraledande magneter för att få tåget att sväva och drivas framåt.

När järnvägsbolaget sätter magnettåget i kommersiell trafik planeras topphastigheten till 500 km/h.

Under många år innehade franska TGV fartrekordet för tåg med 515 km/h. TGV är dock ett rälsbundet tåg. 1999 slog det japanska magnettåget rekordet med 552 km/h. I november i år uppnåddes 570 km/h med besättning ombord och 579 km/h obemannat.

Vid gårdagens rekordkörning var tåget bemannat med testpersonal.

Det tyska magnetsvävtåget Transrapid kom för några veckor sedan upp i topphastigheten 501 km/h vid en provkörning på den första kommersiella sträckan för magnettåg, den i Shanghai. Det tåget ska färdas i 430 km/h på sträckan mellan Shanghais flygplats och stadens centrum.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt