Magnetbandet lever – IBM slår rekord

2015-04-10 09:18  

IBM har satt ett nytt världsrekord i att packa databitar på magnetband. Den gamla lagringstekniken får ett uppsving i dagens big data- och molntjänster.

Det nya rekordet är på 123 Gigabit per kvadrattum och sattes av IBM:s forskare i Zürich. Om tekniken användes i en bandkassett så skulle den rymma 220 terabyte. Det motsvarar att kunna hålla 220 miljoner elektroniska böcker i handflatan, enligt företaget.

Rekordet sattes på är ett prototypband från Fujifilm, som har samarbetat med IBM om magnetband sedan år 2002. Duon har satt flera tidigare lagringsrekord genom åren. Detaljerna kring det senaste rekordbandet presenteras först i maj på konferenser i Peking och Las Vegas. Men några saker beskriver IBM redan nu:

  • Precisionen i läshuvudet har förbättrats: det kan placeras med en noggrannhet på mindre än sex nanometer. Därmed kan spåren med lagrad data pressas in tätare på bandet.
  • Partiklarna av bariumferrit (BaFe) som banden beläggs med är mer finfördelade än tidigare.
  • Signalbehandlingsalgoritmerna, som läser av data från magnetbandet, har blivit bättre på att hantera brus.

IBM lanserade sin första magnetbandsprodukt redan 1952, men tekniken har långt i från tjänat ut. Tekniken är billig, energisnål och kan lagra stora mängder data under lång tid. Magnetband används därför sedan länge för stora arkiv och för säkerhetskopior. Nu ser IBM nya användningsområden växa fram. Två exempel är lagring i molnet och big data, de stora mängder data samlas in och analyseras.

 

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Magnetband IBM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt