Lysdioder i taklampan utmanar wlan

2008-10-09 09:14  

Vita lysdioder ger inte bara ett behagligt ljus. Nu ska armaturerna börja kommunicera också.

Vita lysdioder ses som framtidens energisnåla ljuskälla. Men dioderna kan samtidigt användas för trådlös kommunikation som ett alternativ till radiotekniker som wlan. Det hävdar en grupp forskare vid Boston University som fått motsvarande 130 miljoner kronor från USAs vetenskapsråd NSF för att utveckla sådan teknik.

Visionen är att allt från datorn till termostaten ska kunna kommunicera via taklampan. Elnäten ska förse dioderna med såväl ström som data. Lysdioderna blinkar sedan fram databitarna så snabbt att man inte ser det med blotta ögat. Forskarna siktar på mellan 1 och 10 megabit per sekund till att börja med.

Bostonprofessor Thomas Little sammanfattar fördelarna i ett uttalande

-Låg energiförbrukning, hög tillförlitlighet och inga problem med elektromagnetisk interferens.

Jens Zander, professor vid KTH och expert på radioteknik för telekommunikation, tycker att tekniken låter intressant förutsatt att man lyckas överföra data i elnäten.

-Kostnaderna blir låga och kapaciteten kan bli väldigt hög eftersom man kan återanvända samma ”frekvens” i rummet bredvid utan störningar.

Men det finns problem också.

-Om man överför information med synligt ljus så kan man få störningar från andra ljuskällor, exempelvis solljus. Höghastighetsöverföring via elnätet skapar radiostörningar och är heller inte oproblematisk. Och det måste vara helt fri sikt mellan sändare och mottagare. Ett papper emellan gör att signalerna inte når fram, säger Jens Zander.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt