Lyckat försök med plasmonförstärkare

2010-06-02 11:06  

Nu finns förstärkare för plasmonik, framtidens elektronik som utnyttjar nanooptik. Därmed har forskare lyckats tillverka en nyckelkomponent för optiska datorer.

Plasmonik är ett av fysikens hetaste forskningsområden. Med plasmonernas hjälp går det att bygga optiska komponenter, mycket mindre än ljusets egen våglängd. Och de öppnar dörren för kompaktare elektronik, känsligare sensorer och effektivare solceller.

Nu har isländska och tyska forskare lyckats tillverka en förstärkare för plasmoner. Därmed kan plasmonerna transporteras över längre sträckor vilket gör den nya tekniken än mer användbar.

Plasmoner uppstår när små metallstrukturer, ofta nanometerstora guld- eller silverkorn, belyses. Ljuset växelverkar med metallkornet och sätter dess ledningselektroner i svängning. Metallkornet kan liknas vid en avstämd radiomottagare som fångar upp ljus med en viss färg.

I normala fall strålar ljuset ut igen från metallkornet nästan omgående, och lyser med en klar färg exempelvis rött eller blågrönt. Men ibland skiftar ljuset från kornet färg, beroende på vad som finns i närheten. Plasmonen fungerar då som en extremt känslig sensor.

Den nya plasmonförstärkaren gör det möjligt att transportera plasmonerna från ett ställe till ett annat utan att elektronsvängningarna dämpas av det elektriska motståndet i den metalliska plasmonledaren. Långa plasmonledare gör det möjligt att bygga optiska datorer, kommunikationskretsar samt nanoprober för mätningar på biologiska celler och enskilda molekyler.

Förstärkaren består av en ultratunn guldfolie som är inbäddad i en kraftigt fluorescerande plast. Plasten belyses med en laser och fluorescensljuset lyser in i sin tur in i vågledaren. Plasmonerna förstärks då på ett sätt som liknar laserns funktion.

Mer om förstärkaren i Nature

 

Anders Wallerius

Mer om: Plasmonik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt