Lucka i lagen ger<br></br>insyn till grannen

2006-11-23 14:41  
Lucka i lagen säger Datainspektionen.Bild: Nordstedt Juridik.

Det stora kreditupplysningsföretaget Bisnode, som ägs av Ratos och Bonnier, har hittat en lucka i lagen som tillåter osynliga kreditupplysningar som nu också marknadsförs gratis över nätet.

Tidigare i år lanserades tjänsterna sms-upplysningen och e-upplysningen som vem som helst kunde utnyttja för att snabbt få fram inkomstuppgifter och betalningsanmärkningar på personer som man ville kolla, grannen till exempel.

Nu finns en tredje tjänst ute - Ratsit.se - som gör samma sak. Och alla tjänsterna bygger på Bisnodes databas som hittat en väg runt Datainspektionens granskande öga, uppger tidningen PC för Alla i dag.


- Tyvärr är det här formodligen helt OK. Vi ser det som en lucka i lagen och har under en längre tid försökt få riksdag och regering att ändra på detta., men det händer inte mycket, säger Hans Kärnlöf, expert på kreditupplysningsärenden på Datainspektionen, till PC för Alla.

Gratistjänst i reklamsyfte
Ratsit.se lanserade sin gratistjänst "Small" i dag torsdag. Längre fram kommer man att sjösätta betaltjänsterna "Medium" och "Large", som man också köper från Business Check.

Ratsit.se

När tidningarna väl börjat skriva om Ratsit.se under torsdagen stormades sajten av nyfikna som vill testa tjänsten. Resultat: överbelastning under hela eftermiddagen.Utgivningsbeviset är hemligheten


Infodata och Dun & Bradstreet


Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt