Lönelyft i Kina gör mobilerna dyrare

2010-06-07 09:03  
Förutom Iphone tillverkar Foxconn även produkter åt Sony Ericsson, Nokia, Dell m fl. Foto: Kin Cheung/AP Photo/Scanpix

För andra gången på en vecka uppger nu det kinesiska elektronikföretaget Foxconn att man ska höja lönerna för sina anställda för att förbättra arbetsvillkoren – och sitt eget rykte. Det kommer att få konsekvenser över hela världen.

Foxconn Technogoy är världens största kontraktstillverkare för elektronikprodukter med uppdrag för världsföretag som Apple, Dell, Hewlett-Packard och Sony.

De urusla arbetsvillkoren i Foxconns fabriker uppmärksammades efter flera självmord bland de anställda och efter påtryckningar från bland annat Apple har nu Foxconn tvingats till förbättringar.

I förra veckan meddelade Foxconn-ledningen att man omedelbart skulle höja lönerna i sina kinesiska fabriker med 33 procent och i lördags kom ytterligare ett besked om lönehöjningar.

Nu säger företagsledningen att man inom tre månader kommer att höja minimilönen för sina 800 000 arbetare i Kina till motsvarande 300 dollar i månaden.

Det är dubbelt så hög minimilön som tidigare och det kommer att påverka hela den kinesiska underleverantörsindustrin.

Enligt en artikel i New York Times på söndagen är det inte bara självmorden som tvingat Foxconn till så drastiska lönehöjningar utan också den växande bristen på arbetskraft i Kina.

Hela lönenivån i Kina är på väg uppåt och det kommer att få konsekvenser för priserna på alla varor som tillverkas i Kina.

I förra veckan höjde till exempel den japanska biltillverkaren Honda sina Kinalöner med 24-34 procent för att komma ur en strejk på sin växellådsfabrik i södra Kina.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt