Digitalisering

Lokala betalsystem bromsar biogasen

Lokala betalsystem bromsar biogasens utbredning. För att köra en gasbil från Skåne till Stockholm krävs det upp till fyra olika betalkort. Betalröran riskerar att förstärka biogasens stämpel som lokalt bränsle.

Publicerad

Fordonsbränslet biogas expanderar kraftigt i Sverige. Förra året fördubblades antalet gasfordon och tankställen i Västsverige. Mycket pekar på att även produktionen av biogas kommer att fördubblas inom ett par år (NyT 2003:8). I dag kör ungefär 2 400 personbilar och 600 bussar och lastbilar på biogas och naturgas i Sverige.

Men bränslet har vuxit om sitt betalsystem. Varje bolag som äger tankstationer har sitt eget kort. Och korten fungerar inte på konkurrenternas stationer. - Oljebolagen vill hålla en brandvägg mot konkurrenternas kundregister, förklarar Gunnar Ingelman, marknadschef på Fordonsgas Väst. Bolaget driver tio av landets totalt 30 tankstationer för biogas och naturgas. I Fordonsgas Västs tankstationer går det att betala med Volvo-kort eller kort från Norsk Hydro. På Sydkraft Gas åtta tankstationer är det Sydkraftkortet som gäller.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här