Lokal idé födde lokal mobilguide

2004-08-31 23:00  

En gps-styrd turistguide är ett exempel på samarbetet mellan högskola, företag och samhälle.

Med en 3G-mobil i näven kan du vandra runt i Karlskrona och få information om sevärdheter. Den mobila turistguiden håller rätt på var du befinner dig med hjälp av en liten gps-mottagare. Guiden, som turistbyrån lånar ut gratis, är ett exempel på den omtalade Triple Helix-modellen, det vill säga samarbetet mellan högskola, näringsliv och offentlig sektor.

Det hela började med att det lilla företaget Wip, Wireless Independent Provider, kläckte idén till en tjänst som ger kartor och turistinformation direkt i handdatorn eller mobiltelefonen. Wip kontaktade högskolans samarbetsprojekt, CCA, Collaborative Commerce Arena, som drog igång ett projekt med stöd av bland annat Blekinge Länsmuseum, Ronneby kommun, Vodafone och Hewlett Packard.

- Vi var ett gäng studenter som tog fram en demo under ett sommarjobb, säger Elin Heinstedt, numera konsult på Wireless Car i Göteborg.

Bildade företag för att vidareutveckla

Prototypen blev lyckad. Wip bildade tillsammans med Blekinge forskningsstiftelse företaget Mobile Tourismo för att vidareutveckla produkten. I fjol kunde Ronneby Brunnspark erbjuda sina besökare en tidig version av turistguiden för handdatorer. I början av sommaren lanserades en ny version i Karlskrona. Mobile Tourismo hoppas kunna sprida sin mobila guide till andra turistorter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt