LKAB: Viktig information stannar innanför grindarna

2013-09-04 06:29  

– Vi kommer aldrig att släppa säkerhetskritisk information om forskning och utveckling utanför grindarna, säger Daniel Berglund, it-chef vid gruvbolaget LKAB.

Med en investeringstakt på sex miljarder kronor om året är LKAB ett av Sveriges mest expansiva företag. Här är säkerhetskulturen stark, oavsett om det gäller personal, byggnader eller it. Det är också anledningen till att företaget hittills inte har använt sig av molntjänster.

– Vi har mycket skyddsvärd information inom forskning, utveckling och kompetens. Den kommer vi aldrig att släppa utanför grindarna. Vi vill veta var den lagras rent fysiskt, säger it-chefen Daniel Berglund.

Informationen finns därför lagrad på servrar inom företaget. Och så kommer det att förbli, enligt Daniel Berglund.

Det innebär inte att företaget säger helt nej till att använda molntjänster. I höst ska e-posten enligt planerna läggas ut på molntjänsten Microsoft Office 365. Planerna gäller även efter Edward Snowdens avslöjanden. Men i veckan ska företagen träffas för att diskutera vissa säkerhetsaspekter. Dit hör var data kommer att lagras.

– Snowdens avslöjanden har startat en debatt om it-säkerhet, inte bara hos oss utan över hela världen. Jag tror det har lett till att gemene man har fått en tydligare bild av vad molntjänster är och vilka risker de kan medföra, säger han.

Frågorna vi ställde till företagen

1. Använder ni molntjänster i dag? Ja/Nej

Om nej, planerar ni att göra det? Ja/Nej

2. Har Edward Snowdens avslöjande i somras om det amerikanska övervakningsprogrammet Prism påverkat er användning av molntjänster?

Oförändrad/Ökad/Minskad/Skrinlagt planerna

3. Har avslöjandet gjort er mer eller mindre benägna att använda molntjänster med servrar i USA?

Mer/Mindre/Ingen betydelse

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt