Ljusstark teknik i lördagens Melodifestival

2016-02-15 13:10  

Fyrverkerier som sprider sig från hennes hjärta ut mot väggen bakom, glödande linjer över kroppen och svävande kuber. Wiktorias framträdande blev extra dramatiskt med hjälp av visuell teknik.

Med hjälp av en speciell projiceringsteknik såg artisten Wiktoria ut att omväxlande bli ett med bakgrunden eller täckas av växlande ljus och kristaller. Metoden kallas project mapping och används för att projicera på saker som rör sig eller är ojämna.

– Det blir ju lättare eftersom hon står helt stilla. Då är det egentligen bara att skicka bilder på henne. Men det är väldigt snyggt gjort och har bra timing, säger Björn Thuresson som är föreståndare för KTHs visualiseringscentrum.

Den här sortens projektioner har blivit vanligare de senaste åren och lyst upp allt från fasaden på operahuset i Sydney till teaterföreställningar. Men grunden för tekniken är från sextiotalet. En av de första gångerna den användes var på Disneyland 1968 när attraktionen Haunted Mansion öppnade. Då projicerades film på avhuggna huvuden för att de skulle se ut som om de pratade. På melodifestivalens scen står Wiktoria hela tiden på samma plats för att illusionen ska fungera.

– Det riktigt tekniskt svåra är att göra något sånt här på saker som är i fri rörelse, när projektionen hela tiden måste anpassas, säger Björn Thuresson.

Ett stort problem med att projicera på saker som rör sig är att vinkeln mellan projektorn och föremålet hela tiden förändras, vilket kan göra att bilden blir sned. Det är samma problem som gör att bilden från en vanlig projektor kan vara smalare i botten än högst upp.

– Det går att kompensera, men det är svårt att göra i realtid. Ju ojämnare yta som man projicerar på desto smalare blir dessutom vinkeln som fungerar, säger Björn Thuresson.

Han hoppas att Wiktorias nummer ska utvecklas ännu mer till nästa framträdande.

– Det vore kul att se nåt annorlunda till finalen, att hon till exempel vänder sig om under numret. Om hon skulle börja springa eller hoppa och projektionen ändå följde med, då skulle det kunna bli riktigt coolt tekniskt, säger Björn Thuresson.

          

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL