Ljudguru testsänder radio från villatak

2014-04-07 07:39  
Lars Liljeryd monterade upp en sex meter hög antenn på villataket i höstas. I februari började han provsända DRM+.

Ljudingenjören Lars ­Liljeryd har skruvat upp en sex meter hög antenn på villan i Danderyd. Här pågår Sveriges första provsändningar med digitalradiotekniken DRM+.

– Varken politikerna eller allmänheten verkar veta vad digitalradio är. Alla snackar bara DAB, men jag vill slå ett slag för DRM+, säger Lars Liljeryd.

Han är ett stort namn i ljudbranschen efter att ha utvecklat en komprimeringsteknik som blev en världssuccé. Den används inom digitalradio, digital-tv och musikspelare i mobilen. Hösten 2007 såldes hans bolag Coding Technologies till ljudföretaget Dolby för 1,6 miljarder kronor.

Nu vill han lyfta fram digitalradiostandarden DRM+ som ett alternativ eller komplement till den mer kända DAB-tekniken. Sedan några veckor tillbaka provsänder han DRM+ från ett villatak i Danderyd utanför Stockholm.

– Jag har inga ekonomiska intressen i tekniken, men ser det som en viktig demokratifråga. DRM+ är den modernaste standarden och passar bättre för mindre operatörer inom närradio och lokalradio.

Sändningarna görs på FM-bandet på 97,0 MHz med en effekt på 500 watt. Räckvidden är ännu rätt skral, eftersom antennen står lågt och är skymd. Men det duger för att utvärdera tekniken. Till sommaren ska täckningen bli bättre med en antenn som placeras i ett vattentorn där sikten är fri.

Bakom satsningen står den ideella föreningen Digital Radio Sweden med namnkunniga personer i styrelsen, däribland TV4-grundaren Gunnar Bergvall och Marianne Treschow, tidigare generaldirektör på Post- och telestyrelsen.

Frågan om att ersätta det analoga radionätet med digitalradio har stötts och blötts länge. I fjol utsåg regeringen docent Nina Wormbs till branschsamordnare.

– Jag presenterar mitt förslag först i november. Men DAB+ är den standard som är mest aktuell och som förordas av digitalradiobranschen, exempelvis SR och MTG Radio, säger hon.

Digitalradio på fyra sätt

  • DRM+ står för Digital Radio Mondiale och tillägget + står för en utvidgning till FM-bandet.
  • Det finns ytterligare tre världsstandarder för digitalradio: DAB, HD-Radio och ISDB-T.
  • Digitalradio kräver mindre bandbredd än analog radio. Man kan sända fler kanaler på samma frekvens­utrymme, erbjuda nya tjänster och få fler rikstäckande kanaler.

Charlotta von Schultz

Mer om: Radio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt