Ljuddoktorn har lösningen på vuvuzelaterrorn

Ny Teknik bad den världsberömde ljudingenjören Lars Liljeryd komma på en lösning till hur man kan slippa oljudet från vuvuzelorna, de sydafrikanska trumpeterna, när man tittar på VM-fotboll hemma i tv-soffan.

Det låter som att stora bisvärmar har invaderat fotbollsarenorna under VM i Sydafrika.  Men det är ljudet från tiotusentals vuvuzelor på läktarna som nu blivit en snackis i fotbollsvärlden.

- Förbjud vuvuzelorna, säger många. Ljudnivån från de meterlånga trumpeterna kan uppgå till 130 decibel och skada hörseln.

- Aldrig i livet, säger sydafrikanerna – både svarta och vita. Vuvuzelorna är en viktig del i den sydafrikanska fotbollskulturen.

Så vad göra för den fotbollsälskande svensk som parkerat sig framför tv:n men har svårt att koncentrera sig på matchen av allt oljudet.

Ny Teknik har fått flera förslag på tekniska lösningar för att neutralisera ljudet från vuvuzelorna.

  1. Parametrisk equalizer.
  2. Fasvändning – som i ljuddämpande anti-ljudssystem.

Skulle det funka och hur svårt skulle det vara?

Vi ringde upp Lars Liljeryd, mannen bakom företaget Coding Technologies och ljudstandarden aac+. Lars Liljeryd fick Stora Teknikpriset för tre år sedan och hans företag köptes upp av ljudjätten Dolby.

- Trams, säger han om förslagen med olika equalizers och fasvändningar. Det löser inte det här problemet. Möjligen skulle du kunna sätta upp ett projekt för att ta fram ett adaptivt filter på KTH, men när det är klart är VM i Sydafrika över.

Han känner inte till något kommersiellt tillgängligt filter typ det som som Vita Huset i USA använde en gång när president Bush gjorde en livesändning från Vita Husets trädgård och en helikopter landade precis intill utan att störa presidentens tal.

- Då placerar man en mikrofon vid störkällan (helikoptern eller fotbollspubliken) och en annan mikrofon vid ljudkällan (presidenten eller kommentatorn). Då subtraheras störkällan adaptivt (kontinuerlig optimering) från kommentatorn mycket effektivt, säger Lars Liljeryd.

Nej, hans praktiska lösning är lika enkel som den är genial.

- Se till att kommentatorerna sätter mikrofonen tätt intill munnen och använder rätt typ av mikrofon, en så kallad differentialmikrofon. En sådan mikrofon dämpar störljud som kommer från ljudkällor runtomkring mikrofonen, men förstärker ljudkällan som kommer enbart från ena sidan av mikrofonen, säger Lars Liljeryd.

Sådana mikrofoner använder tex F1-förare. Det dundrar och dånar i bilen men föraren har mikrofonen alldeles intill läppen och då hörs inte störljudet så starkt från fordonet.

Det handlar helt enkelt om mikrofondisciplin, menar Lars Liljeryd.

- Ljudet dämpas ungefär med kvadraten på avståndet och fotbollspubliken står ju inte och tutar i sina vuvuzelor precis där kommentatorerna sitter. Men man kan inte ha mikrofonen på bordet en meter bort. Då är det klart att ljudet från läktarna läcker in i micken, säger Lars Liljeryd.

Helvetestutan

Vuvuzela är en meterlång, smal, sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbollssupportrar.

På Wikipedia säger man att Vuvuzelan kallas för lepata eller stadiontuta, men den svenska tidningen Sportbladet kallar den för helvetestutan.

Andra säger Satans intrument medan entusiasterna tycker att den här helskön.

En enskild trumpelstöt kan liknas en trumpetstöt från en elefant, men när hela stadion sätter igång blir det en veritabel ljudmatta med hörselfarliga decibeltal.

Det tutas för fullt under hela matchen men allra mest under sista kvarten för att störa motståndarlaget (!).

Ljudet är inte helt lätt att få fram, särskilt inte den höga, monotona tonen som fotbollssupportrarna strävar efter. Man har uppmätt ljudnivån till 131 decibel vid tutans öppning och 113 decibel två meter framför öppningen.

Lars Anders Karlberg

Jonas Hållén

Mer om: Vuvuzela Fotboll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt