Linköpings superdator går om KTH

2007-05-01 23:00  
Sverige får superdator.

Sverige får en av världens mest kraftfulla superdatorer. Den börjar levereras till NSC, Nationellt Superdatorcentrum i Linköping i maj och ska vara invigningsklar i oktober.

Nationellt Superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet får en ny dator som i dag skulle gå in bland de tio främsta på superdatorlistan. Det är Top500.org som rankar världens 500 mest kraftfulla superdatorer.

Sveriges just nu snabbaste dator, som är placerad vid KTH, finns på plats 128.

Den nya datorn som tillverkas av HP, har 6 000 processorkärnor och prestandan 60 Teraflops, vilket betyder att den kan utföra 60 000 miljarder beräkningar per sekund.

Det gör den tio gånger snabbare än KTH-datorn.

- Detta är en hett efterlängtad resurs bland Sveriges akademiska forskare, säger professor Sven Stafström, som är chef för NSC och har som ambition att göra NSC till ett av Europas ledande datorcentrum.

Hinner ni få i gång datorn så att den kommer in på topplistan som publiceras i november?

- Ja, det är en målsättning vi har.

Priset för den nya värstingdatorn är 26 miljoner kronor och pengarna kommer från Snic, Swedish National Infrastructure for Computing.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt