Lillebror kommer från Sony

2006-10-24 23:00  
Sony PRS-500.

Sonys konkurrerande läsplatta är något mindre än belgiska Irex Iliad. På flera punkter är den dock enklare.

I slutet av september började Sony ta emot förbeställningar på sin läsplatta, Sony Portable Reader System Prs-500. Läsplattan är några centimeter mindre på bredden och tvären än belgiska Irex Iliad, och dessutom 140 gram lättare. Samtidigt är den enklare på flera punkter.

Båda har skärmar med elektroniskt bläck från företaget E-ink. Skärmen på Sonys läsplatta mäter dock bara sex tum diagonalt och visar fyra gråskalor i upplösningen 800×600 punkter, medan Irex Iliad visar 16 gråskalor och har upplösningen 1024×768 punkter i sin åttatumsskärm.

Dokumentformat som fungerar i Sonys läsplatta är pdf-, word- och rena textfiler. Den stöder även e-bokformatet BBeB Book, med tillhörande kopieringsskydd.

Dessutom kan den spela ljudfiler, både mp3 och aac. Så mycket musik får dock inte plats. Minnet i Sonys läsplatta är häften så stort som i Irex Iliad, 64 Mbyte. Det går dock att använda externa minneskort av typen Memory Stick och SD. Anslutning för överföring av filer sker endast med usb medan Irex Iliad dessutom har både ethernet och trådlöst nät.

Efterfrågan på Sonys läsplatta är dock stor, och en del nätbutiker lovar leverans först i slutet av november.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt