Lika som blåbär i telefonskogen

2010-10-19 23:00  

I morgon börjar de säljas - mobilerna med nya Windows Phone 7. Ny Teknik har provat, och vårt första intryck är att Microsoft överraskar med en riktig fullträff.

<p>Med Windows Phone 7 har Microsoft brutit helt med sitt åtta år gamla Windows Mobile. </p> <p>Nytt är att Microsoft ställer noggranna minimikrav på hårdvaran, och styr hårt över innehållets utseende. Tillverkarna får därför spänna bågen för att konkurrera med varandra.</p> <p>De fyra modeller från Samsung, LG och HTC som nu kommer till Sverige, är alla gedigna med mycket fina skärmar.</p> <p>Att komma igång går på någon minut och man möts sedan av hälsningen "Have fun!", innan man kliver in i startskärmen.</p> <p>Pekskärmens följsamhet på vår Samsung är i toppklass. Utseendet kan verka tråkigt på bild, men i verkligheten är startskärmen snygg och effektiv. </p> <p>De stora fyrkantiga knapparna leder direkt till appar (program) eller till objekt som bilder, enskilda kontakter eller något annat man valt att lägga där. Eller så leder de till något Microsoft kallar "hubbar" - ett slags samlat grepp kring exempelvis människor eller bilder.</p> <p>Under hubben Människor (People) finns alla kontakter samt inlägg i sociala nätverk som Facebook. Upplägget liknar Sony Ericssons Android-funktioner Timescape och Mediascape. </p> <p>I Windows Phone 7 fungerar det alldeles lysande. </p> <p>Det grafiska greppet att man sveper i sidled för att se olika delar av en hubb är tillsammans med färgsättning, stora bakgrundsbilder och typsnittet Metro dessutom mycket elegant.</p> <p>Samtidigt skiljer sig hubbarna från grundidén i Android och Iphone, där separata appar ligger samlade på en startskärm.</p> <p>Programutvecklare kan göra hubbar och appar, och efter granskning lägga dem i nätbutiken Marketplace. Butiken är, liksom Apples App Store, den enda vägen för distribution av program.</p> <p>En annan analogi med Iphone är att programvaran i alla mobiler uppdateras centralt från Microsoft. Tillsammans med den hårda styrningen av utseendet i mobilen gör det att Windows Phone 7 och Iphone båda står i kontrast till det mer spretiga Android.</p> <p>Naturligtvis finns det brister. Allvarligast är kanske att klipp-och-klistrafunktion ännu saknas. Ändå är Windows Phone 7 det snyggaste och mest innovativa vi sett från Microsoft på många, många år.</p>

- - -

Artikeln publicerades i tidningen den 20 oktober. Windows Phone 7-mobilerna började säljas den 21 oktober.

Här är ett viktigt tips till den som köper en sådan mobil – vad man bör tänka på när man startar mobilen.

Nu lanseras Windows Phone 7 i 30 länder

Nya Windows Phone 7 presenterades i förra veckan och ett tiotal mobiler från olika tillverkare börjar nu säljas i 30 länder.

I Microsofts minimikrav för hårdvaran ingår bland annat kamera på fem megapixel, med fysisk knapp, samt tre knappar på framsidan: Startknapp, bakåtknapp till föregående situation, samt sökknapp som söker i den funktion man just använder. Lägre krav för billigare mobiler ska komma framöver.

Mats Lewan

Mer om: Android Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt