Lex Nokia efter tvist om e-postkoll

2009-02-02 13:12  
Illustration: Jonas Askergren

Mobiljätten Nokia hotade lämna Finland om företaget inte fick igenom en lagändring som möjliggör övervakning av deras anställdas e-post.

Världens största mobiltillverkare hotade finska politiker med att flytta från Finland om politikerna inte ändrade landets dataskyddslag så att Nokia fick möjlighet att logga sina anställdas e-postkontakter.

Det uppgav den finska dagstidningen Helsingin Sanomat i ett stort reportage på söndagen.

Nokias taleskvinna Arja Suominen tillbakavisade genast anklagelsen och uppgav att ”Nokia inte på något sätt hotat någon” och att tidningens uppgifter var felaktiga.

Även premiärministern Matti Vanhanen förnekar att Nokia ställt ultimatum till politikerna, uppger nyhetsbyrån AFP.

Om Nokia övergav Finland skulle 16 000 jobb och 1, 3 miljarder euro i skatteintäkter försvinna.

Bakgrunden till Nokias intresse av att undersöka anställdas e-post beror på att företagshemligheter flera gånger läckt till konkurrenter.

När Nokia skulle visa nya funktioner i mobilen på mobilmässan i Cannes 2005 överraskades bolaget av att även konkurrenten Huawei lanserade samma mobilnyhet.

Om två veckor väntas politikerna i Finland anta en ny dataskydds- eller personuppgiftslag som fått namnet Lex Nokia.

Lagen ger företag långtgående befogenheter att kontrollera anställdas mejlkontakter.

Enligt Lex Nokia får arbetsgivaren inte läsa själva meddelandena men får övervaka till vem de anställda mejlar. Information om storleken på bilagor och tidpunkten ska också kunna kontrolleras. Det ska ske automatiskt – det vill säga med hjälp av it-program och utan att det behöver finnas misstankar om något brottsligt.

I dagsläget har arbetsgivare i Finland ingen rätt att granska anställdas e-post på detta ingående vis.

Lagförslaget har också väckt het debatt och juridikforskare har hårt kritiserat förslaget.

Både finsk och svensk lag på området bygger på EUs dataskyddsdirektiv som är ett minimidirektiv. Det senare innebär att länderna kan ha strängare regler om de vill.

I Sverige krävs det att arbetsgivaren har ”allvarliga misstankar” mot en anställd om att ett brott är begånget för att personens e-post ska få loggas. Men arbetsgivaren har inte rätt att ta del av innehållet i meddelandena, enligt Datainspektionen.

E-posten får också loggas om arbetgivaren har en intern och tydlig policy för hur de anställda får mejla och vill undersöka om missbruk förekommer. Men då måste arbetsgivaren också informera om att man gör kontroller.

Mer om: Nokia Lagändring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt