Digitalisering

Leksaksfackla klarade Pekings politiska snålblåst

Tillverkaren Memsics nya typ av accelerationsmätare är hjärtat i facklans teknik. Ojämnt fördelad varmluft glider runt i en kapsel när någon rör på den, och temperaturen mäts på en viss plats.

Den var med på OS-invigningen i fredags, i runt 90 000 exemplar – leksaksfacklan som ritar text och figurer i luften med hjälp av helt ny teknik. Myndigheterna var rädda att den skulle hackas och visa "fel" budskap, men till slut fick den ändå vara med på läktaren.

Publicerad

De miljontals tv-tittarna världen över kunde ana den som mängder av små blinkande ljus i publiken, den nya plastleksaken vars lysdioder kan skriva ”Hello” i luften, eller rita upp några av de enkla figurer som symboliserar olika idrottsgrenar.

Bakom facklan står det amerikanska komponentföretaget Memsic, som på detta sätt lanserade sin nya typ av accelerationsmätare, byggd med avancerad så kallad mikrosystemteknik. Användaren svänger facklan snabbt fram och tillbaka genom luften. Med hjälp av accelerationsmätaren räknar facklans elektronik ut var i rörelsen den befinner sig, och svarar med att ge ljus vid de punkter i luften där det ska ritas text eller figurer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här