Leksaken som lär sig om barnet

2015-11-26 12:34  
Leksaken Dino från Cognitoys Foto: Jörgen Appelgren

Leksaken Dino, med uppkoppling till IBM:s superdator Watson, lanseras i december. Med artificiell intelligens blir Dino allt smartare med tiden.

Användningen av artificiell intelligens har nu nått ända fram till barnens leksaker. Silicon Valley-företaget Elemental Path har tagit fram en liten platsdinosaurie. Dino, som förstår tal, kan svara på barnens frågor, lära sig efter hand och anpassa sig efter barnens ålder och mognad.

Dinos artificiella intelligens kommer från en av IBM:s Watson-tjänster i molnet. Uppkopplingen ut på nätet sker via wifi. Barnets föräldrar lägger in en del uppgifter om barnet, såsom ålder och favoritleksaker för att underlätta samspelet.

Den lilla roboten kan hjälpa barnen att svara på frågor om stavning och matematik, men också undringar som "Hur långt är det till månen? eller "Vem är Barack Obama?"

Det speciella med den här leksaken är att den lär sig svara på allt fler frågor efter hand, och att den anpassar sig efter barnets ålder, ordförråd och kunskap. Den kan alltså inte bara ge svar som är inprogrammerade från början.

Utvecklingen av den interaktiva leksaken startade som en IBM-sponsrad Watson-tävling där företaget Elemental Path deltog. Bolagets fortsatta produktutveckling finansierades med hjälp av Kickstarter. Redan nu kan Dino förbeställas i grönt, blått eller rosa, och planerna är att leveranserna ska börja i december. Priset uppges ligga runt 120 dollar, ungefär 1 000 kronor.

Mer om: Watson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt