Ledigt TV-utrymme blir Super wifi

2015-07-15 13:39  
Tekniken i Watch använder UHF-bandet för trådlös dataöverföring utan att störa pågående TV-sändningar. Foto: Jeff Fitlow/Rice Uni

När allt fler ansluter TVn till fiber och internet blir värdefullt utrymme ledigt i UHF-bandet för Super wifi.

UHF-bandet, 400 till 700 MHz, är värdefullt för trådlös överföring eftersom bandet till skillnad från högre frekvenser, där wifi finns idag, kan överföra signaler kilometervis och inte stoppas av väggar eller träd.

Nu har forskare vid Rice university utvecklat en metod att sända trådlös data utan att störa pågående TV-sändningar i UHF-bandet.

De kallar tekniken Watch (Wifi in active TV channels) och har testat den i ett år. Watch har en sofistikerad metod att kontrollera att datasignaler som sänds till en dator inte ska inverka på de signaler som sänds till TV-mottagare.

I tester som utförts har forskarna tagit fram en smart funktion som genast får klart för sig om en TV-mottagare använder UHF-bandet. Då bytte Watch-systemet till en del av UHF-bandet som inte användes.

Enligt en undersökning utförd av analysföretaget Nielsen 2014 förlitar sig numera endast 10 procent av de amerikanska hushållen på TV-mottagning från etern.

Enligt Riceforskaren Edward Knightly, som leder utvecklingen av Watch, är det fler människor i USA som använder mobil dataservice än som har TV som endast är ansluten via etern. Genom att visa att signalerna kan samsas blir UHF-bandet en värdefull källa för dataöverföring i framtiden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt