Led-tv vilseleder

2011-02-15 23:00  

Många konsumenter köper led-tv utan att inse att de får en lcd-tv med ny bakgrundsbelysning. Helt ok, tycker Reklamombudsmannen.

<p>Han är en av många som blivit vilseledd av marknadsföringen. Inte konstigt när många tillverkare anger skärmtekniken som lcd eller led. </p> <p>Men led-tv:n är i själva verket en dyrare lcd-tv, där lysrören i bakgrundsbelysningen bytts ut mot lysdioder. Bytet gör skärmen tunnare och mer energisnål samtidigt som bildkvaliteten kan bli bättre.</p> <p>Dioderna sitter längs skärmens kanter eller på baksidan, vilket kallas för "full led". </p> <p>Men är det inte vilseledande att marknadsföra lcd-er som led-tv? Nej, anser Ron, Reklamombudsmannens opinionsnämnd, som fick in en anmälan mot Samsung våren 2009. Ron slår fast att begreppet led-tv används generellt för lcd-skärmar med lysdioder. Därmed strider det inte mot reglerna för reklam och marknadskommunikation. Charlotta von Schultz- Nej, det här är inte en lcd-tv, det är en led-tv, säger en bekant om nyförvärvet i vardagsrummet.</p> <p>Han är en av många som blivit vilseledd av marknadsföringen. Inte konstigt när många tillverkare anger skärmtekniken som lcd eller led. </p> <p>Men led-tv:n är i själva verket en dyrare lcd-tv, där lysrören i bakgrundsbelysningen bytts ut mot lysdioder. Bytet gör skärmen tunnare och mer energisnål samtidigt som bildkvaliteten kan bli bättre.</p> <p>Dioderna sitter längs skärmens kanter eller på baksidan, vilket kallas för "full led". </p> <p>Men är det inte vilseledande att marknadsföra lcd-er som led-tv? Nej, anser Ron, Reklamombudsmannens opinionsnämnd, som fick in en anmälan mot Samsung våren 2009. Ron slår fast att begreppet led-tv används generellt för lcd-skärmar med lysdioder. Därmed strider det inte mot reglerna för reklam och marknadskommunikation. </p>

Äkta led och oled

"Äkta" led-skärmar används ofta vid stora sportevenemang och konserter. Varje pixel i dessa storbildsskärmar består av tre lysdioder för rött, grönt och blått ljus. Tekniken ger skarpa bilder och visar snabba rörelser utan oskärpa. Men skärmen måste ses på avstånd - pixlarna är så stora.

Oled-skärmar byggs upp av två tunna elektrodfilmer. Däremellan finns ett organiskt material, som avger ljus när det stimuleras av en ström. På så vis skapas minimala självlysande bildpunkter, som kan styras var för sig.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lcd Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt