Lättläst bibliotek för djupa fickor

2006-10-24 23:00  
Läsplattan Irex Iliad testas av Sundsvalls Tidning i ett samarbetsprojekt med Tidningsutgivarna och Högskolan i Halmstad.

En läsplatta på fyra hekto i rockfickan kan nu ersätta en tung portfölj full med böcker och rapporter. Svenska tidningar och företag testar redan att ersätta papperstryck med det elektroniska bläcket i belgiska Irex Iliad.

Den nya läsplattans bildskärm flimrar inte. Och precis som vanligt papper blir det tydligare och tydligare ju mera ljus det är i omgivningen. Med en vanlig bildskärm är det tvärtom; den blir obrukbar på platser med starkt solljus.

- Det känns nästan som papperstryck och bilderna blir förvånansvärt bra trots att det bara är 16 gråskalor, säger SvenÅke Boström, medieutvecklare på Sundsvalls tidning som är första tidning i Sverige att prova apparaten på läsare.

Första testet med plattan gjordes av belgiska tidningen De Tijd i Antwerpen. Sundsvalls Tidning blir andra tidning i världen när de nu provar med tio av sina läsare i två veckor. De visade upp sin lösning på IFRA-mässan i Amsterdam förra veckan. Entreprenörsutbildningen N3P i Stockholm och Malmö låter sina elever utveckla framtida applikationer för läsplattan. Utomlands används plattan redan nu av en del läkare och piloter för dokumentation.

Bildskärmen på Irex Iliad från belgiska Irex Technologies använder förstadiet till ett böjbart elektroniskt papper. Tekniken kallas elektroniskt bläck och består av en tunn plastfilm framtagen av E-ink, ett avknoppningsföretag från MIT Media Lab.

Inuti filmen finns kapslar med laddade partiklar där hälften är svarta och hälften vita. Med hjälp av statisk elektricitet går det att styra vilka partiklar som ska visas för betraktaren. Därigenom uppnås en effekt som är mycket lik vanligt papper, med hög kontrast och skarpa kanter på bokstäverna.

Irex Iliad har bara svart och vitt som färger. Tekniken medger dock 16 gråskalor, vilket gör att bilder inte kan bli lika bra som i en papperstidning. Åttatumsskärmen kan visa 1 024×768 pixlar, i stort sett är det likvärdigt med dagspresstryck när det gäller bilder.

Fyra olika knappar på apparatens framsida leder till olika bibliotek: tidningar, böcker, dokument och anteckningar. Om jag valt att titta i exempelvis en tidning, sköts sidbläddrandet med hjälp av knappar på vänstersidan.

Skärmen är tryckkänslig så navigering går också att göra med en specialpenna. Det går även att skriva eller rita direkt på skärmen och spara som en anteckning.

Meningen är att man i första hand ska använda pdf-dokument för visning på skärmen. Den klarar dock även webbformaten html och xhtml, samt vanligt textformat, txt.

Dokumentfilerna kan lagras i det 128 megabyte stora internminnet, eller på ett minneskort. Det finns uttag för både Compact Flash-kort och MMC-kort. Tack vare ett usb-uttag går det även att ansluta usb-minnen.

Det går också att ladda Iliaden från nätverket. Det finns både trådlöst nätverk och vanligt nätverksuttag. Då dyker läsplattan upp som en vanlig enhet i datorn som det går att föra över filer till. Ett särskilt program kan ordna automatisk överföring av förutbestämda dokument med en enda knapptryckning. Redan i internminnet ryms det gott om läsning, men den som vill kan nästan bära med sig mer än man hinner läsa under sin livstid på ett flashminne.

En laddning av de inbyggda ackumulatorerna räcker till cirka 20 timmars läsning. Vid normalt användande bör det vara tillräckligt för mer än en arbetsvecka.

600 euro är ett för högt pris för att läsplattan ska få stor spridning, men priset väntas sjunka drastiskt med högre upplagor. Kommande modeller ska ha större och vikbar skärm, bättre batteritid och färgmöjligheter.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt