Lättar upp dimman över Öresundsbron

2009-03-16 12:42  

Dimma och mörker som skymmer sikten för Öresundsbrons övervakningskameror kan nu rensas bort i realtid. Hemligheten ligger i avancerad bildbehandling från Lund.

Öresundsbron har installerat ny teknik som kan underlätta övervakningen av trafiken. Det rör sig om bildbehandling från Lundabolaget Lyyn som i realtid rensar bort allt som skymmer sikten från videobilderna. De patentsökta algoritmerna förstärker det man vill se och försvagar resten.

– Väderförhållandena på Öresundsbron är ofta sådana att sikten är begränsad. Vi kommer initialt att utvärdera hur Lyyns teknik kan hjälpa oss att förbättra övervakningen under dygnets mörkare timmar och när morgondimman ligger tät över området, säger Johan Nord, systemansvarig vid Öresundsbron.

Längs hela Öresundsbron finns cirka 220 kameror som övervakar trafiken för att exempelvis upptäcka om något fordon blivit stående. Med den nya tekniken kan operatören i kontrollrummet fjärrstyra vilken kamera som ska få sina bilder ”tvättade”. Han eller hon kan dessutom styra vilken del av bilden som ska förbättras och hur mycket.

Även Ontario Police i Kanada har nu i mars installerat systemet från Lund för sin trafikövervakning. Bengt Sahlberg, vd på Lyyn, ser de båda installationerna som ett genombrott på säkerhetsområdet.

– Det här är viktiga referenskunder för oss. Nu pågår ett antal diskussioner, och vi hoppas kunna presentera fler order inom några veckor, säger han.

När algoritmerna utvecklades i slutet av 1990-talet var målet att diagnostisera ögonsjukdomar genom att göra foton av näthinnan mer lättolkade. Men företaget ändrade inriktning och har idag sina kunder inom olika undervattenstillämpningar. Fjärrstyrda farkoster som inspekterar hamnar, fartygsskrov eller oljeplattformar till exempel.

– Säkerhetsbranschen är betydligt större. Vi räknar med att fördubbla omsättningen redan i år, säger Bengt Sahlberg.

Lyyn

Ort: Lund.

Grundades: 2003.

Antal anställda: 4

Omsättning 2008: 4,5 miljoner kronor.

Riskkapital: 14 miljoner kronor

Charlotta von Schultz

Mer om: Bildbehandling,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt