Lätt att lura FRA:s avlyssning

2008-06-17 23:00  

I dag onsdag ger riksdagen med stor sannolikhet Försvarets Radioanstalt FRA möjlighet att spionera på alla svenskar.<br></br> Men det finns metoder att finta FRA. Ny Teknik visar hur.

Klockan nio i dag håller politikerna i riksdagen en omröstning om FRA-lagen, signalspaningslagen.

Under en maratondebatt i går i riksdagen yrkades återremiss till försvarsutskottet för behandling där under dagen och votering där senare i kväll.

Försvarsminister Sten Tolgfors sade i debatten att regeringen är beredd att göra tillägg och förändringar i lagen, men i stort står förslaget kvar.

Tillbaka till 60-talet
Den svenska signalspaningslagen blir unik.

Inte sedan det hemliga underrättelsorganet IB, Informationsbyrån, fanns på 1950- och 60-talen har en liknande instans i Sverige haft möjlighet att samla in hemlig underrättelseinformation genom massavlyssning av samtal och internettrafik.

Tre tips hur man rundar FRA
Men - spioneriet går att undkomma.

- Överlag kan man säga att det är ganska enkelt att komma runt, säger Lars-Åke Larzon, teknisk doktor och forskare i så kallade overlay-nätverk vid Uppsala universitet.

Nyckelordet är kryptering

- Se till att innehållet i meddelandena skickas krypterat i nätverken. Det behöver inte bli krångligt, säger Lars-Åke Larzon.

1. Ring via overlay-nätverket Skype– ip-telefoni-programmet som används av över 2 miljoner användare i Norden.

Förbindelsen mellan avsändare och mottagare skyddas av kryptering. Möjligen kan FRA upptäcka vilka som kommunicerar med varandra, men man kan inte avlyssna innehållet i Skype-trafiken, hävdar Lars-Åke Larzon.

2. Mejla. Du kan ladda hem och prenumerera på krypteringsprogrammet PGP, www.pgp.com.

Aktivera en krypteringstjänst i ditt mejlprogram. S/Mime är en standard som finns i de flesta moderna mejlprogram, exempelvis Microsofts Outlook och Apple Mail. Du behöver dock ett digitalt certifikat. Det finns både kommersiella och gratis utfärdare. En av de senare är www.thawte.com.

3. Surfa.Abonnera på någon av anonymitetstjänsternaTor(gratis),Relakks, ellerDold.se.

De gör det möjligt att använda olika webbprogram anonymt. Det ryktas dock om att underrättelsekretsar sätter upp egna noder i syfte att lyssna på datorer i Tor.

Överlägset bäst i test för några år sedan var Relakks.

- Vi lägger en krypterad tunnel över förbindelsen, säger Jonas Birgersson, koncernchef i Lundabolaget Labs2, som står för tekniken bakom Relakks.

Han tipsar även om att man kan flytta sin trafik till nya servrar då och då, för att undvika att FRA avlyssnar geografiskt.

Så får FRA lyssna

Lagen om signalspaninginnebär att den civila myndigheten FRA får avlyssna sms, mejl, samtal, fax och surftrafik som passerar nationsgränsen i kabel, till skydd mot yttre hot.

Antingen handlar det om uppdrag från regeringen eller andra myndigheter.

FRA måste ha förhandstillståndför alla myndighetsuppdrag utom de från regeringen, bland annat för sökorden i trafiken, som också gallras geografiskt. Försvarets underrättelsenämnd och ett integritetsråd ska ha tillsyn över FRA.

Kostnaden för statenuppgår till 200 milj kronor de fem första åren och för operatörerna till cirka 75 miljoner det första året, därefter 25 miljoner kronor per år i drift för staten och 15 miljoner kronor för operatörerna.Göm dina mejl i overlay-nätverk

*Du kan lätt gömma din kommunikation i overlay-nätverk på internet, där de blir nästan omöjliga att spåra. Overlay-nät är virtuella nätverk av datorer som är sammankopplade, men "flyter ovanpå" den vanliga internetstrukturen.

*De mest kända är telefonitjänsten Skype, musikfildelningstjänsten Kazaa, anonymitetstjänsterna Tor och lagringstjänsten Freenet, samt tv-tjänsten Joost.

*Tjänsterna gör att kopplingen mellan avsändare och mottagare av kommunikation blir allt svagare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt