Låten kostar en hundring

2008-09-02 23:00  
Notan för nedladdning av en låt i mobilen kan bli en hundring.

En låt på Nokias och Sony Ericssons nya musikbutiker kostar runt en tia. Men köper man låten i mobilen kan slutpriset bli en hundring.

Överraskningen som musikbutikernas kunder kan drabbas av beror på att mobiloperatörerna tar betalt för datatrafiken när en låt laddas ner till mobilen.

Hur mycket beror på musikfilens storlek och på mobiloperatören. Ofta rör det sig om ett par tior. I värsta fall - med Nokias största musikfiler och Tele 2 som operatör - runt 90 kronor.

Samtidigt kostar nedladdningen ingenting i mobiloperatörernas egna musikbutiker. Både Nokia och Sony Ericsson förhandlar nu med operatörerna för att hitta en liknande lösning.

- När Nokia och Sony Ericsson tar ett kliv in på det här området måste vi hitta rätt modell. Senast inom ett år måste det vara löst, helst tidigare, säger Thomas Ekman, ansvarig för privatmarknaden på Tele 2.

Att det dragit ut på tiden beror enligt honom på att Nokia och Sony Ericsson hoppas att mobilnäten ska bli en kanal med fast datapris. Men än så länge är det mycket få kunder som har den typen av abonnemang

i mobilen.

Även mobiloperatören Tre bekräftar att diskussioner pågår.

- Vi vill ha ett upplägg som stimulerar användning av mobilen, och som ger oss en anständig del av kakan, säger Erik Hörnfeldt, pressansvarig på Tre.

Både han och Thomas Ekman förklarar att en stötesten är vem som ska ta hand om kundtjänstsamtal. Varje sådant samtal kostar enligt Thomas Ekman 40 till 50 kronor.

Varken Nokia, Sony Ericsson eller någon av mobiloperatörerna säger sig ännu ha fått några klagomål från kunderna.

Och för att minska risken för överraskningar varnas kunderna för tillkommande trafikkostnader.

- Vi försöker vara försiktiga, men vi måste ge kunderna möjlighet att använda 3g-nätet. De får själva välja om det är intressant eller inte, säger Christophe Joyau, ansvarig för tjänster på Nokia i Skandinavien.

Apple, som driver den överlägset största musikbutiken på nätet, verkar dock resonera annorlunda. I Iphone går det överhuvudtaget inte att handla något från Itunes Store via mobilnätet. Bara via wifi - trådlöst nät.

Den möjligheten finns även

i många av Nokias mobiler, medan Sony Ericsson bara har någon enstaka modell med wifi. För att slippa trafikkostnader får kunderna i stället ladda ner musiken till datorn och kopiera låtarna till mobilen.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt