Låt pekskärmen ladda sig själv

2010-05-10 09:52  
Nanogeneratorn går att tillverka i stora ytor och är lätt att rulla ihop. Bilden visar hur den byggs upp av nanotrådar i det piezoelektriska materialet zinkoxid, som ligger mellan två tunna töjbara filmer av grafen. Foto: Prof. Kim, Sungkyunkwan University

Det går att skörda energi ur vårt tryckande på pekskärmen. Det konstaterar koreanska forskare. Energitillskottet kan göra att mobiler och bärbara datorer klarar sig längre utan laddning.

Vi pekar och trycker på våra elektronikprylar som aldrig förr. Pekskärmarna finns nu i allt från smarta mobiler till datorer av alla de slag. Nu har Jae-Young Choi vid Samsung Advanced institute och forskare vid Sungkyunkwan university hittat ett sätt att skörda energi ur vårt skärmtryckande.

Tricket är nanotrådar av piezoelektriskt material inbäddade mellan töjbara genomskinliga elektroder, tillverkade med hjälp av en plastfilm och det nya supermaterialet grafen.

Eftersom piezoelektriska material karakteriseras av att de alstrar elektrisk spänning när de utsätts för tryck eller töjningar blir resultatet en generator som utvinner energi när vi trycker på skärmen. Eller en nanogenerator som forskarna själva kallar det.

Målet är att nanogeneratorn ska ersätta de energislukande elektroderna och sensorerna på framsidan av dagens pekskärmar. Resultatet skulle bli ett sensorsystem som försörjer sig själv med energi. Inte nog med det, enligt forskarna kan en rörelse som att fälla up skärmen ge energi som hjälper till att ladda batteriet i datorer och mobiler.

Men vi slutanvändare får vänta ett tag innan produkter av det slaget kommer ut på marknaden. Enligt Samsung kommer det att ta runt fem år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt