Digitalisering

Låt mobilen lära dig paddla

Vad sägs om en personlig tränare som ger dig ständig feedback i kajaken? Forskare vid KTH har utvecklat tekniken som låter mobilen finslipa paddeltekniken och peppa vid träning.

Publicerad

Allt fler svenskar njuter av att tyst glida fram på vattnet och bli ett med naturen. Att paddla kajak har blivit en folksport. För alla som vill vässa sin paddelteknik, utan att ha tillgång till en tränare, kan forskare vid KTH snart erbjuda en lösning. Dennis Sturm och Khurram Yousaf, vid Skolan för teknik och hälsa, har utvecklat ett system där sensorer på kajak och paddlar skickar data via bluetooth till mobilen. Programvara omvandlar sedan informationen till viktiga parametrar som visas på skärmen. Dit hör hur många meter kajaken rör sig per paddeltag liksom hastigheten den glider fram med.

- Vi har testat tekniken i öppet vatten tillsammans med Vaxholms kanotsällskap. I maj väntar fler tester för att få fram andra viktiga parametrar, säger Dennis Sturm. Tekniken är efterlängtad av svenska elitpaddlare, som också deltagit i utvecklingen av systemet. Dit hör landslagskanotisten Björn Granstedt.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här