Låt dina polare hjälpa dig hitta rätt på nätet

2009-02-24 23:00  

Trubbiga webbsökningar? Om något år är det personerna i bekantskapskretsen som avgör vad som hamnar i topp när du söker på nätet.

-?Ur användarsynpunkt är det största problemet med internet att man sköljs över av information. Med sociala funktioner i sökmotorerna är tanken att sökresultaten ska bli bättre, säger Martin Källström, vd på Linköpingsföretaget Twingly, som utvecklar en sökmotor för bloggar.

I?dag kommer nätets söktjänster i mångt och mycket i ett och samma utförande. En viss sökning ger ett visst resultat, utan att någon hänsyn tas till vem som söker.

Personliga sökresultat är ett sätt att förbättra för användarna.

Twingly har tagit det första steget

i den riktningen. Sedan knappt ett år tillbaka kan registrerade användare markera träffar som de tycker är bra. De blogginläggen viktas sedan lite tyngre när samma sökning görs om.

-?Men det är inte tillräckligt. Även om användarna då får vara med och påverka resultatlistan blir den inte personlig, säger Martin Källström.

Han vill därför att användarna ska kunna ta med sitt kontaktnät in på Twingly. Både så att vännernas rekommendationer väger extra tungt, men

också så att

man får en känsla av gemenskap. Martin Källströms mål är en söktjänst med en ordentlig touch av socialt nätverk.

-?Inom ett år ska man kunna se vilka personer som har markerat ett visst blogginlägg som bra hos oss. Klickar man på den personen får man upp alla andra inlägg som han eller hon också markerat. Genom interaktionen på Twingly kommer man då att kunna hitta personer som har intressen som påminner om ens egna, och börja följa den personen, säger Martin Källström.

-?Samtidigt får den här utvecklingen konsekvenser för den personliga integriteten. Det blir väldigt viktigt att vara tydlig med att alla rekommendationer man gör blir offentliga.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt