Laserpulsen skriver data på hårddisk

2012-02-14 23:00  
Fysiker vid Paul Scherrer Institut i Schweiz justerar den laser som används för att skriva på minnet. Foto: Paul Scherrer Institut

Genom att använda laser i stället för magnetfält går det att skriva in data på hårddisken hundra gånger snabbare än i dag.

Nu finns ett helt nytt sätt att skriva in data på magnetminnen. I dag används ett magnetfält från ett rörligt skrivhuvud för att rikta magnetfält hos den mikrometerstora minnesfläcken på hårddisken åt ena eller andra hållet. Magnetriktningen hos minnesfläcken motsvarar då en etta eller en nolla. Men den gängse metoden tar både tid och kräver energi.

Nu har en internationellt sammansatt forskargrupp utvecklat ett helt nytt sätt att skriva data på hårddiskar. Den nya metoden drar betydligt mindre energi och går flera hundra gånger snabbare än i dag. Det innebär att det går att skriva in runt 1 terabyte data på någon sekund.

Metoden går ut på att belysa den magnetiska minnesfläcken med en extremt kort och koncentrerad laserpuls. Pulsen hettar upp det magnetiska materialet i minnesfläcken så mycket att det tappar minnet för en kort stund.

Efter bara några pikosekunder rättar magnetaxeln in sig igen, men nu åt motsatt håll mot tidigare på grund av påverkan från närliggande magnetfläckar. Laserpulsen programmerar på så sätt om en etta till en nolla och vice versa.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt