Landvetter kan få nakenkamera i vår

2005-11-23 12:48  
Kameran ser allt

Luftfartsverket överväger att använda millimetervågskameror vid säkerhetskontrollerna på Landvetter i vår. Med tekniken kan flygplatsens personal upptäcka om flygresenärer döljer sprängämnen och vapen under kläderna.

Landvetter kan bli den första flygplatsen i Sverige som provar tekniken.
- Vi vill prova tekniken vid någon av säkerhetskontrollerna på Landvetter under våren 2006 i samarbete med en eller flera leverantör, uppger Dan Larsson, Luftfartsverkets säkerhetschef på Landvetter utanför Göteborg, för Ny Teknik.

Enligt Dan Larsson letar luftfartsmyndigheter över hela världen nu efter ett "universalverktyg" med vilket man kan upptäcka dolda och misstänkta föremål i jakt på terrorister eller grova brottslingar på flygplatser.

En sådan kommande teknik är millimetervågskameror, eller mmv-sensorer, en slags kamera som ser rakt igenom kläder. Den viktigaste poängen är att den inte bara upptäcker skjutvapen och metallknivar - utan även andra farliga ting som fasttejpade sprängmedel och keramiska knivar.

Forskningen krig kamerorna har pågått i flera år, men först nu börjar tekniken och bildkvaliteten mogna så att de kan börja testas utanför laboratorierna.

Det första kända testet på allmän plats i världen väntas bli på Paddingstonstationen i London efter nyår ( se särskild artikel).

Men på Luftfartsverket har man liknande planer.

Dan Larsson
- Vi vill dels utvärdera hur långt kamerorna kommit tekniskt, dels hjälpa tillverkarna genom att tala om vilka operativa krav som kamerorna måste klara på en flygplats.

Säkerhetskontrollerna måste vara tillförlitliga och lätta att hantera för vaktpersonalen, samtidigt som passagerarna ska tycka att de är smidiga, säger Dan Larsson.

Han tror att produkterna kan dröja men anser tekniken vara mycket lovande.

Millimetervågstekniken är ofarlig för människan men det finns integritetsproblem. När en person passerar kamerorna avbildas kroppen och andra, möjliga dolda föremål, genom att kamerorna mäter värmestrålningen från objekten. Vid vissa frekvenser kan man se nakna kroppar.

Men säkerhetsindustrin är väl medveten om integritetsproblemet.

- Vår scanner opererar på en teraherzfrekvens där man inte alls ser kroppen tydligt, förklarar svensken Claes Bergstedt, vd för brittiska bolaget Throughvision, ett av de bolag som just nu diskuterar medverkan i Paddington-försöket.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt