Landstingen resonerar olika om Facebook

2013-03-20 05:00  
Landstingen har olika syn på Facebbokanvändning på arbetsplatsen. Montage: Jonas Askergren Foto: Scanpix

I Jämtland blockerar landstinget Facebook sedan flera år av säkerhetsskäl. I Uppsala anser man att risken är minimal.

En riskanalys gjorde att Jämtlands läns landsting redan 2009 blockerade Facebook på sina datorer för samtliga anställda när de är uppkopplade på landstingets nätverk.

Nu vill man utöka skyddet, och införa blockeringen även när datorerna används utanför landstingsnätet.

– Vi vill ha samma filterfunktion hela tiden, så att vi inte silar mygg men sväljer kameler, säger Lars Christerson, it-säkerhetsansvarig.

Samtidigt finns ett ökat behov av att använda sociala medier i verksamheterna. Därför är målet att inom något år häva blockeringen. Då finns ett tillräckligt it-skydd, är bedömningen.

– Vi har vägt behoven mot kostnaden att införa nya skydd. Flera verksamheter flaggar för att de vill använda Facebook i arbetet, bland annat för att kommunicera bättre med ungdomar.

Har säkerhetsrisken med sociala medier minskat?

– Nej, jag menar att det är en ännu större hotbild i dag. Men vår verksamhet signalerar att de vill kunna använda sociala medier, annars halkar vi efter, säger Lars Christerson.

I Uppsala läns landsting anser it-direktör Petter Könberg att hotet säkert finns – men att risken är liten.

– Är man ute och jagar domedagsscenarier så visst, det kan hända. Hotet blir närmast en filosofisk fråga, säger Petter Könberg.

Han menar att landstinget i Uppsala har så bra skyddssystem att man kan hantera virus, maskar och trojaner.

– Det här är inte heller en lika stor fråga som för några år sedan. Men rätt som det är skriker någon i media att ”Vargen kommer”.

Riktlinjerna hos Uppsala läns landsting för de anställda har fokus på hur de ska bete sig på sociala medier, men där står inget om risker för it-säkerheten.

Fråga: Har du eller din arbetsplats utsatts för en riktad it-attack via Facebook eller andra sociala medier? Hör av dig till Ny Teknik med mejl till nyhetschef Kalle Anrell.

Du kan också hör av dig anonymt till Ny Teknik via sajten Techleaks.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt