Landsting lägger 200 miljoner på it-städning

2016-06-17 11:14  
Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L). Foto: Anna Molander

Landstinget i Stockholm ska storstäda bland sina it-system. Om fyra år ska antalet system ha krympt från 1 600 till hälften.

Vården är ökänd för att vara snårig när det gäller it-system. Nu har Stockholms läns landsting beslutat att plocka fram röjsågen och rensa bland sina 1 600 it-system och applikationer.

Landstinget har avsatt 216 miljoner kronor extra i sin budget mellan 2017 och 2020 för att finansiera rensningen. Målet är att minst halvera antalet system från de 1 600 som används i dag.

Dessutom ska systemen samordnas så att samma versioner används på olika sjukhus för att underlätta när information ska skickas fram och tillbaka.

Lyckas upprensningen räknar landstinget med att spara en miljard på minskade kostnader för drift, licenser och supportkostnader under en tioårsperiod. Men den stora vinsten ska komma genom att en bättre it-miljö ska spara tid för de anställda.

– I framtidens vårdinformationsmiljö ska vårdpersonal inte behöva göra flera inloggningar eller jonglera flera system. De ska ha intelligenta och användbara IT-verktyg som stärker patienternas säkerhet och underlättar moderna arbetssätt och enklare samverkan med patienter och forskning, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L) i ett uttalande.

Parallellt med rensningen investerar Stockholms läns landsting också 2,2 miljarder i ett nytt it-system för vården. Den investeringen sker i samarbete med Västra Götalandsregionen och tanken är att de två stora regionerna ska kunna genomföra en gemensam upphandling av de centrala systemen. Planeringen för den upphandlingen inleds till hösten.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Mer om: IT-system

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt