Landet som alltid ska vara först

2013-08-19 08:06  

Sydkorea är först i världen med nästa version av 4g, och operatörerna lovar därmed dubblerad datahastighet. Ambitionen är att även bli först med 5g, under vinter-OS 2018.

I Sydkoreas huvudstad Seoul är mobilen alltid i gång. På tunnelbanan, på väg över gatan, på restaurangen: överallt har koreanerna ögonen på skärmen. Oftast är det rörlig bild. En äldre dam, som sitter intill oss i tunnelbanan, följer en dokusåpa. Och när vi åker taxi tittar föraren på baseball så fort han stannar för rött ljus. Och det är stor skärm som gäller. Minst fem tum ska det vara. En kvinna som vill visa oss en populär app ber till och med om ursäkt för att hon har en så liten skärm – vanlig Iphone-storlek.

Korea var tidigt ute med avancerade mobiltjänster. Redan för tio år sedan lanserade SK Telecom, landets största mobiloperatör, sin första mobila betaltjänst. Lika länge har sydkoreanerna sett på tv och film i mobilen via satellit.

SK Telecom har redan över 10 miljoner 4g–abonnenter. Tillsammans har landets tre operatörer dubbelt så många, 20 miljoner. Det motsvarar ungefär 40 procent av befolkningen.

Betydligt mer än i Sverige, trots att Telia Sonera var först i världen med sitt 4g-nät. Här hemma är det 240 000 som använder 4g-tjänster, och det är bara 2–3 procent av alla svenskar.

Enligt Seungwoo Choi, som leder strategi- och nätgruppen på SK Telecom, beror succén bland annat på att sydkoreanerna alltid vill ha ”det senaste”, vilket tvingar de tre operatörerna till investeringar i ny teknik för att behålla sina kunder.

– Tack vare samarbetet med våra inhemska mobiltillverkare Samsung och LG hade vi attraktiva 4g-mobiler klara för våra 4g-nät från början. Att det bara tog två år att nå ut med 4g-näten till 90 procent av befolkningen berodde bland annat på att vi redan hade ett fibernät över hela landet, säger Seungwoo Choi.

”Först i världen” har blivit ett mant­ra för både myndigheter och företag i Sydkorea, som har bestämt sig för att leda it- och telekomutvecklingen.

Sommaren 2012 blev Sydkoreas operatörer först i världen med att kunna erbjuda sina kunder telefoni över 4g-näten, en lösning som branschen kallar volte (se faktarutan i spalten till höger). Den nya tekniken ger bättre ljudkvalitet och snabbare samtalsuppkoppling.

I somras kunde SK Telecom slå på trumman för ännu en världspremiär. I slutet av juni erbjöd man sina kunder dubbelt så hög datahastighet via en uppgradering av 4g, en standard som kallas lte-a (se faktaruta). Premiären sker i Seoul och leverantör är sydkoreanska Samsung, en liten spelare på marknaden för mobilnät, men världsetta på mobiltelefoner.

SK Telecom har även köpt lte-a från Ericsson och Nokia Siemens och kommer inom kort att installera standarden i ett antal andra regioner i Sydkorea.

– Alla leverantörer vill visa upp sin utrustning i Korea. Vi har blivit en testbädd för världens mobilföretag, säger Seungwoo Choi.

På 1960-talet var Sydkorea ett av världens fattigaste länder. En tredjedel av befolkningen var hemlösa efter Koreakriget. Nu är Sydkorea världens 12:e starkaste ekonomi, sett till på köpkraft. Som förklaring till utvecklingen brukar anges det nära samarbetet mellan presidenten och de stora konglomeraten.

I traditionell sydkoreansk anda bildade regeringen på försommaren ett ”5g-forum” med företag som Samsung, SK Telecom och Ericsson LG som inbjudna medlemmar

Det klart uttalade målet är att under vinter-OS i Pyengchan 2018 bli först med ett fungerande 5g-nät.

Är det ett krav på företagen från regeringen?

– Nej, vi kräver det inte. Vi ber dem. Sydkoreas styrka är vår förmåga till sam­arbete, säger Min ­Wonki, talesman på ­ministeriet för vetenskap, it, kommunikation och framtidsplanering.

– Hög hastighet i näten ger en viktig konkurrensfördel.

Seungwoo Choi på SK Telecom försöker dämpa förväntningarna om ett fungerande 5g-nät redan 2018. Han betonar att ingen ännu vet exakt vilka tekniska lösningar som kommer att ingå i 5g.

– Det här är en mycket stor utmaning.

Lte-a ger dubbla hastigheten

Nästa stora uppgradering av 4g-näten kallas lte-a, där a står för advanced. Enligt standarden betyder det en datahastighet

på upp till 1 gigabit per sekund.

SK Telecom, som lanserade  lte-a i somras, utlovar en teoretisk hastighet på upp till 150 Mbit/s med sina två 10 MHz-band. I praktiken blir hastigheten som vanligt lägre, men dubbelt så snabbt som dagens 4g i Sydkorea, och tio gånger snabbare än 3g, enligt operatören.

I marknadsföringen säger man också att det tar 43 sekunder att ladda ner en film på 900 megabyte.

Ytterligare ett tiotal opera­törer världen över har sagt att man avser lansera lte-a i år. ­Ingen i Sverige.

Standarden lte står för long term evolution och brukar kallas 4g.

Volte – prat i 4g-nätet

4g utvecklades från början endast för snabb datatrafik, inte för röstsamtal. Det är därför som operatörerna i Sverige fortfarande kopplar över samtalen med 4g-telefonen till 3g-nätet.

I Sydkorea använder operatörerna lösningen volte, voice over lte, sedan förra sommaren. Det är en standard för ip-baserade samtal över 4g-nätet. Det kan jämföras med Skype (och Kakao Talk i Sydkorea), men kräver ingen app eller speciellt nummer.

Med volte hoppas mobiloperatörerna kunna vinna tillbaks kunderna som använder Skype-liknande tjänster. Bland annat genom att erbjuda bättre ljudkvalitet och betydligt snabbare uppkoppling än för ett 3g-samtal.

Marie Alpman

Mer om: 5G Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt