Lagring av id-uppgifter läggs på is

2015-12-30 12:51  

Planerna på att lagra de uppgifter som kommer fram vid id-kontrollen av tågresenärer på Kastrup läggs på is tills vidare. Det återstår alltför många frågetecken att räta ut.

Det danska tågbolaget DSB har tidigare sagt att uppgifterna ska lagras på obestämd tid, så länge det finns en saklig grund för det. DSB har inte kunnat svara på vilka som ska få tillgång till det nya registret, exempelvis om svenska och danska myndigheter ska få det.

Detta har ifrågasatts, bland annat av Peter Blume, professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet, som uttalat sig kritiskt i tidningen Politiken.

Läs mer:

Läs mer: Professor ifrågasätter lagring av id-uppgifter

Nu ändrar sig DSB. I ett pressmeddelande pekar bolaget på att det fortfarande finns en rad lagmässiga frågeställningar att utreda. Det ska ske i dialog med både svenska och danska myndigheter.

– Först den 17 december fick vi den svenska lagen att arbeta med, så det finns en rad olösta frågor, bland annat hur länge DSB ska kunna dokumentera id-kontrollen, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

DSB menar att det är svårt att samtidigt efterleva både dansk lag och svenska myndighetskrav. DSB vill spara uppgifterna för att kunna bevisa att id-kontrollen genomförts. Bolaget riskerar att få betala en straffavgift på 50|000 kronor per resenär som inte kontrollerats.

 

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Id-kontroll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt