Lagra vilka filer som helst hos Google

2010-01-14 14:41  

Google tar ett rejält kliv med sina nättjänster genom att användare nu kan lagra vilka typer av filer som helst – som en hårddisk på nätet. Och filerna kan vara tio gånger större än i eposttjänsten Gmail.

Användare av Googles svit med kontorsprogram – Google Dokument – kannu lagra vilka typer av filer som helsthos Google. Inte bara dokument skapade i tjänsten.

En gigabyte lagringsutrymme ingår och filerna kan vara upp till 250 megabyte stora, vilket är tio gånger mer än den maximala storleken på bilagor till mail med eposttjänsten Gmail.

Filerna kan lagras i mappar som man kan dela med andra genom att dela ut rättigheter. Ursprungligen kunde bara enskilda dokument delas med andra i tjänsten.

För användare av Google Apps Premier Edition finns ytterligare funktioner, bland annat för att ladda upp större mängder filer.

Google har också öppnat för externa företag som kan bygga skräddarsydda tjänster för lagringen.

I ett pressmeddelande nämnsMemeo Connect för Google Appssom kan synronisera filer mellan Google och den egna datorn,Syncplicitysom erbjuder backup för företag, samtManymoonför projekthantering.

Premiumkunder kommer också framöver att kunna köpa extra lagringskapacitet för omkring 30 kronor per gigabyte och år. Sedan tidigare ärpriset för privatkunder knappt två kronor per gigabyte och år.

Flera bedömare frågar sig om detta är början till en lagringstjänst som det ryktats om under namnet Gdrive.

En utökad form av lagring på nätet blir extra intressant för Google att erbjuda i samband med operativsystemetChrome OSsom är under utveckling.

Chrome OS ska ligga färdiginstallerat på små datorer och består av en Linuxkärna med webbläsaren Google Chrome tätt integrerad. Tanken är att en sådan dator ska starta på några sekunder och endast användas för internettjänster.

Enkel lagring av filer på nätet, men möjlighet att söka och få överblick över filerna, är då en viktig tjänst.

Mats Lewan

Mer om: Gdrive Lagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt