Lägg ut hela din dator på internet

2009-04-07 23:00  

Nu kan vem som helst prova det svenska skrivbordet på nätet - Icloud. En publik testversion för vanliga datorer är i gång, men målet är att tjänsten ska finnas även i mobiler och andra apparater.

Det är Linköpingsföretaget Xcerion som nu släppt sin tjänst Icloud som en testtjänst öppen för allmänheten.

Ett skrivbord öppnas i webbläsaren, och där finns program som ordbehandlare, musikspelare, e-post med mera, gratis. Användarna kan lagra och dela dokument, men också utveckla nya program i en enkel grafisk miljö.

I samband med premiären kommer en del nyheter, bland annat åtta språk, från svenska till kinesiska och filippinska. Verktyg för att göra tjänsten mer social, med personlig profil, bild och gästbok, finns också.

- Nu börjar Icloud bli mer och mer den produkt vi tänkt från början, säger Daniel Arthursson, vd och medgrundare av Xcerion.

Utvecklingen har pågått sedan 2001 och i januari 2008 öppnades Icloud för programutvecklare. Tjänsten ingår i en stark trend kring det som brukar kallas Web OS eller Webtops. Mest känt är kanske Desktoptwo.com.

Enligt Daniel Arthursson skiljer sig Icloud på två avgörande sätt från sina konkurrenter.

Det ena är att programmen körs med datorns egen processor, vilket gör att tjänsten kan växa utan att Xcerion behöver bygga enorma datacentrum. Det andra är att exakt samma program kan köras på valfri apparat, utan att skrivas om.

Tekniskt åstadkoms det genom att programmen, som är mycket små, körs i en så kallad virtuell maskin - ett litet insticksprogram i webbläsaren.

När det är dags att kliva över till mobiler, spelkonsoler eller digital-tv-boxar behöver Xcerion bara göra en ny virtuell maskin för respektive apparat.

Konkurrenterna måste i stället skriva om sina program.

Rent praktiskt kommer användarna att kunna börja jobba på ett dokument i sin dator, dra ut det i kanten av skärmen och sedan plocka upp mobilen där samma dokument dras in i skärmen från andra hållet.

- För en vanlig konsument kan det nog vara svårt att se att det är Icloud som finns på en ny apparat och att man kan dra grejer emellan dem, säger Daniel Arthursson.

Xcerion

Utvecklar tjänsten Icloud, ett skrivbord med tillhörande program, lagring med mera via internet.

* Grundat: 2001.

* Anställda: 30 personer.

* Riskkapital: 75 miljoner kronor från Northzone.

Mats Lewan

Mer om: Xcerion Moln

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt