Lägg rätt tjänster i molnet

2011-11-15 23:00  

Molnet kan se lockande ut. Enkel administration, ökad flexibilitet och kanske pressade kostnader. Men allt passar inte där.

Molnet har blivit en term som beskriver väldigt många olika saker, allt från infrastrukturtjänster till ordbehandling. Därför, anser de som Ny Teknik har pratat med, ska man inte tro att det går att skaffa en enda molnstrategi för företagets samlade verksamhet. I stället måste varje system behandlas individuellt.

Troligen har företaget redan gått igenom sin it ur ett driftsperspektiv, för att veta vilka system och vilka data som är affärskritiska.

– Men det är inte självklart att det finns några samband mellan affärskritiska system och vilka som passar att lägga i molnet. Det kan till exempel vara lagkrav som gör att viss information måste finnas kvar i huset, säger Mikael Haglund, teknisk direktör på svenska IBM.

Det finns några tjänster som ofta visar sig passa bra i molnet.

– De tydligaste exemplen är lösningar för kundrelationer och system för test och utveckling, säger Gregor Petri, analytiker på Gartner.

– Nästa steg ut i molnet på bred front ser ut att bli kontorsprogrammen, som e-post och ordbehandling.

Förbered flytten upp till molnet

Gå igenom de system och data företaget har i dag . Undersök vad som kan läggas på en extern tjänsteleverantör och vad som måste finnas kvar på företaget.

Fundera på vilka krav företaget har på tillgänglighet, säkerhetskopiering, geografisk placering av servrar. Konsumenttjänster kan användas i vissa fall, medan företagsanpassade tjänster , där man avtalar om sådana villkor , passar bättre för annat.

Undersök krav på bandbredd och även kostnad.

Ta kontroll. Med molntjänster blir det svårare att skaffa sig en överblick över företagets it-användning.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt